Nejdražší látky na světě - Prach z komety, býčí sperma! Kolik stojí jeden gram? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Nejdražší látky na světě - Prach z komety, býčí sperma! Kolik stojí jeden gram?

Gram je titěrnost – už padesátník, kterých máte možná plnou peněženku, váží téměř jeden gram. Kdo má ale doma gram té správné látky, třímá v rukou obrovské bohatství.


Které látky patří mezi ty, o které by kriminální gangy klidně mohly vést krvavé války?

1 gram

796 miliard korun - Prach z komety

Kliknutím zvětšeteSonda Stardust (hvězdný prach) americké NASA odstartovala před sedmi lety do vesmíru. Její cíl: Kometa Wild-2. Při průletu kolem chvostu komety sesbírala sonda Stardust nepatrné prachové částice. Ty jsou nyní považovány za vědecký poklad, protože pocházejí z nejranější doby naší sluneční soustavy. „Stardust posbírala při návratu jen pár mikrogramů,“ říká Amir Alexander (42), americký odborník na planety. Mise stála v přepočtu asi čtyři miliardy korun. Při sebrání pěti mikrogramů prachu z komety má tedy gram cenu asi 796 miliard korun.

1 gram

1,6 milionu - Býčí sperma

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšeteJe jim sedm let, ale jsou už po stotisící otcem! Pro kanadské superbýky jménem Titanic a Goldwyn není těžké stát se taťky – je to jejich práce. Potomstvo ale nikdy neuvidí. Sperma obou černostrakatých býků se prodává za dva tisíce korun. Nabízená porce spermatu je ale silně zředěná. Gram čistého spermatu od Goldwyna (asi 10 miliard pohyblivých spermií) by se prodávalo za 1,6 milionu korun.

1 gram

1,7 milionů korun - Jed černé vdovy

Kliknutím zvětšeteJedové žlázy pavouka zvaného černá vdova jsou vymačkávány a jed se prodává do zdravotnických laboratoří. Tam z něj vědci vyvíjejí nové léky. „Jeden mililitr jedu černé vdovy prodáváme zředěný tekutinou asi za 340 korun. Jednomu gramu čistého jedu odpovídá cena asi 1,7 milionů korun,“ říká Chudl Kristensen (54), kterému patří jedna pavoučí farma v poušti v americkém státě Arizona. Jed pocházející z jednoho jediného maličkého pavouka může být ještě dražší.

1 gram

2300 korun - Bílý lanýž

Kliknutím zvětšeteTo snad ne! 2,7 milionu korun za jednu jedinou houbu! Když se loni v listopadu dražil 1,2 kilogramu těžký bílý lanýž, právě suma odpovídající 2,7 milionům korun byl poslední příhoz od neznámé, do černé róby oblečené dámy. Gram tedy přišel na 2300 korun! O rok dříve byl v ledničce jednoho londýnského luxusního restaurantu promrhán drahý lanýž za 1,1 milionu korun. Nechali ho jednoduše zkazit. U malých exemplářů zaplatí vyhlášení kuchaři za kilogram labužnických hub 113 až 170 tisíc korun – tím se řadí tato delikatesa k nejdražším potravinám na světě. K hledání lanýžů se dnes stále častěji využívají superčumáky psů. Prasátka, která byla dříve k hledání lanýžů používaná, totiž vzácné houby velmi často sama sežrala...

1 gram

1421 korun - Vonná esence jasmínových květů

Jihofrancouzské městečko Grosse je metropolí tradičního parfumářství. „Tady na jasmínových polích se malé sametové květy sbírají ručně. Vždy brzo ráno – to je koncentrace vonných látek v květech nejvyšší. Podle prastarých zkušeností se pak vonná esence extrahuje z květů. Z celého pole jasmínů získá člověk jen několik kapek čistého jasmínového oleje,“ vysvětluje sběrač Manuel Boudet (61). Jeden kilogram jasmínové esence tedy stojí 1,4 milionu korun. Podobně drahý je i olej damašské růže. Obě esence jsou hlavními komponenty pro parfém Chanel No. 5.


Autor: Ivana ENDRYCHOVÁ
Foto: Profimedia.cz

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.