Krutý příběh malého čápa: Poprvé vzlétl, a hned přišel o život! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Krutý příběh malého čápa: Poprvé vzlétl, a hned přišel o život!

Čáp patří mezi elegantní letce. Let mláděte však skončil katastrofou.
Čáp patří mezi elegantní letce. Let mláděte však skončil katastrofou. (pro Aha!: Jaroslav BĚLOVSKÝ, Profimedia)

MOŽDĚNICE – Pořádnou smůlu mělo mládě čápa bílého v Možděnicích na Chrudimsku. V hnízdě, kde se o ně ptačí rodiče pečlivě starali, se mu už zřejmě nelíbilo, a tak se mladý čáp rozhodl poprvé prolétnout.

Jeho kaskadérské kousky ale neskončily zrovna růžově. K přistání si totiž vybral transformátor vysokého napětí, což se mu stalo osudným.

Příběh okamžitě zmobilizoval všechny místní obyvatele, kteří zavolali pracovníky záchranné stanice zvířat. „Pták byl hodně popálený a při převozu k veterináři uhynul,“ řekl Josef Cach ze záchranné stanice.

Po zraněních zvířat, které jim způsobují auta, jsou úrazy elektrickým proudem druhé nejčastější. Zpravidla se jedná o elektrické výboje, které přeskočí při dosedání ptáka na sloup vysokého napětí. Stává se tak zejména v ranních hodinách, kdy je peří zvlhčené.

„Vlastní popáleniny jsou vždy různého rozsahu, ale téměř vždy zanechávají trvalé následky. U čápů se úrazy léčí daleko hůře, protože u nich selhává psychika. Například dravci jsou psychicky daleko odolnější,“ uzavřel Cach. Popálených jedinců je však nyní na stanicích ochránců přírody ohromné množství. Popáleniny v tomto rozsahu na Chrudimsku ještě nikdo ze zvířecích záchranářů nepamatuje.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.