Zaprší, nebo ne? Pozorujte mraky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Zaprší, nebo ne? Pozorujte mraky!

Cumulonimbus
Cumulonimbus (: internet)

PRAHA – Začal foukat vítr, sluníčko zakryly mraky. Hurá, ono snad konečně zaprší... Ale ne, během chvilky se znovu na modré obloze ukázal žlutý rozžhavený »koláč« v plné síle a z nebe nespadla jediná kapička.

Chcete vědět, z jakého obláčku můžete čekat příjemný letní déšť, který mrak je bouřkový a z kterého nevypadne jediná kapka? Není nic jednoduššího. Stačí se naučit rozeznávat mraky!

Král mraků: Bude bouřka!
Jmenuje se cumulonimbus, je obrovitý a meteorologové mu přezdívají král mraků. Nad naším územím »vyrůstá« do výšky sedmi až devíti kilometrů, ale byla naměřena i výška 16 km!Co hrozí: Že přijde pěkná »čina«! Bouřka, prudké deště a silný vítr.

Hedvábný závoj: Déšť se vypaří!
Jako šedavý nebo modravý oblačný závoj vypadají mraky ve výšce 2,5 až 3 kilometry, kterým meteorologové říkají altostraty. „Často pokrývají úplně celou oblohu. Oblak bývá místy tak tenký, že jím prosvítá slunce nebo měsíc,“ říká meteorolog Jan Kvapil.
Co hrozí: Může pršet, v létě se ale déšť většinou ještě před dopadem na Zemi vypaří.

Beránci: Zase nezaprší!
Je osamoceným hustým oblakem s jasně ohraničenými obrysy. Pokud na něj svítí sluníčko, je až zářivě bílý. Jedná se o známého »beránka«. A to nejen podle vzhledu. Mrak cumulus je totiž jako beránek i mírný.
Co hrozí: Nic. Maximálně lehká dešťová přeháňka.

»Péřové« chomáčky: Spadne pár kapek!
„Tato oblačnost se vyskytuje ve výšce od dvou do šesti kilometrů. Můžeme ji pozorovat jako jednotlivé skupiny nebo celé vrstvy oblačných péřových chomáčů nebo valounů. Mohou mít bílou až krásně perleťovou barvu,“ popisuje Kvapil. Vznikají nejčastěji při »přetékání« vzduchu přes hory.
Co hrozí: Jedná se o srážkové mraky, ale vody moc nepřinesou, spadne jen pár kapek.

Černé vlny: Přijde liják!
Jako šedý až černý dešťový oblak v podobě vln zahaluje celou oblohu. Narůstá do výšek až deseti kilometrů.
Co hrozí: Trvalé, stejnoměrné a někdy i poměrně intenzivní srážky.

26.7.2006

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.