Nejnebezpečnější zvíře v Česku? Divoké prase! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Nejnebezpečnější zvíře v Česku? Divoké prase!

Houbaři, pozor, dokáže i zabít!
Houbaři, pozor, dokáže i zabít! (Profimedia.cz, Reuters, ara)

ČR (sts, rc) – Na první pohled vypadá divoké prase jako neškodný ufuněný valibuk. Podle odborníků je to však vůbec nejnebezpečnější zvíře, které se volně pohybuje v české přírodě. Setkání s ním může stát člověka život! Letos se divočáci na mnoha místech republiky přemnožili a na řadu houbařů už zaútočili. Ve dne se totiž divoká prasata skrývají v houštinách, a pokud tam náhodou vyplašíte bachyni s malými selátky, bez rozmyslu na vás zaútočí a nic ji nezastaví!

Nejvíce útoků bylo dosud zaznamenáno v Ústeckém kraji, kde navíc divoká prasata likvidují úrodu na polích a v obcích ničí i ploty a trávníky. „Divočáci jsou u nás letos přemnoženi, nemají tu přirozeného predátora,“ říká myslivec Karel Kobidlo. Opatrní by podle něj měli být i lidé, kteří chodí do lesa se psy. „Jde o příbuzného jejich nepřítele – vlka. Pokud necháte v lese běhat psa navolno, riskujete, že prase zaútočí na něj i na vás,“ varuje Kobidlo.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.