Vědci tvrdí: Je fuk, zda kouříte 10, nebo 40 denně! Dá se tomu věřit? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Vědci tvrdí: Je fuk, zda kouříte 10, nebo 40 denně! Dá se tomu věřit?

Zlozvyk, který připravuje každou minutu o život tisíce lidí.
Zlozvyk, který připravuje každou minutu o život tisíce lidí. (Aha! – Martin Pekárek)

AUCKLAND – Novozélandští vědci vyvinuli revoluční technologii, která podle nich může zachránit život milionům kuřáků. Pomocí rozboru slin se dá u kuřáků i bývalých kuřáků přesně určit, do jaké míry jsou ohroženi rakovinou plic! A riziko, že dostanete tuto smrtelnou chorobu, prý překvapivě vůbec nesouvisí s počtem vykouřených cigaret.

Novozélandští vědci vyvinuli revoluční technologii, která podle nich může zachránit život milionům kuřáků. Pomocí rozboru slin se dá u kuřáků i bývalých kuřáků přesně určit, do jaké míry jsou ohroženi rakovinou plic! A riziko, že dostanete tuto smrtelnou chorobu, prý překvapivě vůbec nesouvisí s počtem vykouřených cigaret.

Také se ptáte, proč se někteří náruživí kuřáci dožívají požehnaného věku, zatímco jiní se cigarety téměř nedotli, a přesto zemřou na rakovinu plic? Novozélandští vědci tvrdí, že znají vysvětlení. Riziko onemocnění nesouvisí podle nich s množstvím vykouřených cigaret, ale spíše s lidskými geny. „Náš výzkum ukázal, že člověk, který vykouří denně 10 cigaret, není ohrožen méně než ten, kdo vykouří dvě krabičky denně,“ říká jeden z vědců Steve Markscheid.

Faktem přesto zůstává, že kuřáci jsou 20krát až 30krát více ohroženi rakovinou plic než nekuřáci. Mezi kuřáky ale existuje skupina lidí, která je ohrožena až 200krát více než nekuřáci.

Test s názvem Respiragen probíhá jednoduše. Za pomoci vatového tamponku vám odeberou z dutiny ústní sliny. Na základě následné analýzy DNA se dá určit, do jaké míry jste ohrožen rakovinou. Respiragene vás zařadí do jedné ze tří kategorií: mírné riziko, vysoké riziko, velmi vysoké riziko. V dosavadním testování skončila třetina kuřáků v kategorii: mírné riziko. Velmi vysokého rizika ale dosáhlo 20 procent.

Zájemce o testování bude muset zaplatit v přepočtu 9300 Kč. Nyní se mohou nechat otestovat jen zájemci z Nového Zélandu, do konce roku má prý být testování dostupné i v dalších zemích.

Rakovina plic je jedním z nejnebezpečnějších druhů rakovin. Polovina diagnostikovaných osob na ni umírá do jednoho roku. V Česku na rakovinu plic ročně zemře 5974 lidí!

„Pokud jde o kouření, postrádají podobné analýzy smysluplnost. Nebo snad jako kuřák vytáhnete z peněženky 10 tisíc, abyste zjistil, jestli můžete dál kouřit?“ ptá se česká plicní lékařka Jana Mourková. A dodává, že kuřáka ani nový test nezachrání. „Kouření nezpůsobuje jen rakovinu plic. Jde o výrazný rizikový faktor např. při vzniku nemocí srdce a cév, na které Češi umírají častěji než na rakovinu, ale i chronické obstrukční plicní nemoci a dalších typů zhoubných nádorů,“ upozorňuje Mourková.

23.6.2009

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.