Seriál Chalupáři slaví 35 let - Navštívili jsme místa, kde se natáčel...Sovák by to tu nepoznal! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Seriál Chalupáři slaví 35 let - Navštívili jsme místa, kde se natáčel...Sovák by to tu nepoznal!

 (Aha! – Martin Pekárek, archiv ČT)

Letos je tomu přesně pětatřicet let, co se v malebné obci Višňová u Příbrami začal natáčet televizní seriál Chalupáři. Dnes zná příběhy nervního chalupáře Evžena Humla (Jiří Sovák) a jeho nájemníka Bohouše Císaře (Josef Kemr) snad každý.

Většina diváku se k nim po letech i ráda vrací. Milovníci nostalgických vzpomínek se tak mohou do dob svého mládí vrátit i dnes večer, kdy TV Nova uvede první epizodu z tohoto kultovního seriálu. My jsme navštívili místa, kde se natáčel, abychom zjistili, co se za uplynulých pětatřicet let v obci Višňová změnilo. Průvodce nám dělal starosta obce Jiří Nekolný.

Kliknutím zvětšete

Kliknutím zvětšeteKdysi malebná chalupa Evžena Humla, kterého skvěle hrál Jiří Sovák, se po letech změnila k nepoznání. Zmizelo klasické zápraží a stavení trochu vyrostlo do výšky. „Tenkrát filmaři chalupu trochu upravili podle svých představ, aby vypadala víc stylově. Železný plot vyměnili za dřevěný a interiéry se točily ve studiu. Když se v záběru někdy otevřou dveře směrem ven z chalupy, je možné zahlédnout kulisy,“ říká starosta obce Jiří Nekolný.

Kliknutím zvětšeteRybník působí jako oáza klidu i po letech, jen stromy na hrázi zmohutněly a přibylo rákosí. „Tenkrát sem kvůli filmování přivezli kapry, ale pak se tradovalo, že je místní do druhého dne vylovili, což se višňovských dost dotklo,“ vzpomíná na Humlovo rybaření starosta obce.

Kliknutím zvětšeteTaké prodejnu, kam jezdil Bohouš Císař, kterého ztvárnil Josef Kemr, se svým mopedem nakupovat, by dnes poznal málokdo. Budova je přestavěná a po úpravách čeká na omítku. „O Josefu Kemrovi se traduje, že obcházel místní obyvatele a sháněl staré věci na svou chalupu, například loukoťová kola. Odvezl si prý také nějaký starý trakař,“ upřesňuje Jiří Nekolný, který ve Višňové v době natáčení ještě nebydlel a vzpomínky místních zná pouze z doslechu.

Kliknutím zvětšeteBudova hospody se za uplynulé roky téměř nezměnila, interiérové scény se točily výhradně ve studiu. Sál místní hospody však sloužil jako zázemí pro herce, které ráno přivážely a večer odvážely taxíky. Hostinská Irena Větrovská tu v době natáčení nebyla, ale jednu doslova kuriózní vzpomínku má zprostředkovanou od svého manžela. Ten se může »pochlubit« tím, že ho herec Josef Větrovec, který v seriálu hrál předsedu JZD Mrázka, nazval volem. „Stalo se to při jedné scéně, kdy jel Josef Větrovec na motorce, což mu prý moc nešlo. V jednom záběru mu však vjel nechtě do cesty můj manžel s traktorem a z úst Josefa Větrovce se ozvalo: Kterej vůl?“ směje se sympatická hostinská.

Kliknutím zvětšeteVzpomínku na natáčení a na herce Jiřího Sováka, který se podle pamětníků na rozdíl od oblíbeného Josefa Hlinomaze nebo Vladimíra Menšíka s nikým příliš nebavil, má i důchodce Josef Burian. „Jednou odpoledne jsem zašel za manželkou do drůbežárny, a nakonec jsem tam zůstal ještě dlouho po půlnoci. Zrovna se měla točit scéna s hromadným úhynem kuřat, ale pořád se muselo čekat na Jiřího Sováka, až skončí v Praze v divadle. Čekání mezi slepicemi bylo nekonečné,“ komentuje své seznámení s natáčením Josef Burian.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.