Unikátní nápady zrozené ve spánku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Unikátní nápady zrozené ve spánku!

Megahit britské skupiny Beatles je podle Guinnessovy knihy rekordů nejvydávanější písní všech dob.
Megahit britské skupiny Beatles je podle Guinnessovy knihy rekordů nejvydávanější písní všech dob. (: ara)

SAN DIEGO – Raději se na to vyspím, řeknete si před důležitým úkolem nebo rozhodnutím. Podle vědců z univerzity v kalifornském San Diegu na tom něco je. V době, kdy člověk sní, se totiž zrodil nejeden skvělý nápad, ze kterého lidstvo těží dodnes.

Vědci potvrzují: mozek pracuje, i když spíte

Ve snu tak vznikly vynálezy, vědecké teorie, sportovní technologie nebo klasické románové postavy. A také jedna z nejslavnějších písní. Posuďte sami.

Yesterday
Megahit britské skupiny Beatles je podle Guinnessovy knihy rekordů nejvydávanější písní všech dob. V roce 1965 filmovala skupina v Londýně a Paul McCartney (tehdy 23) si po perném dni dával »šlofíka«. Najednou se probudil a v hlavě mu zněla melodie. Sedl k pianu a zapsal se do dějin populární hudby.

Frankenstein
V létě 1816 pobývali tehdy 19letá Britka Mary Godwin (později Shelley) a její milenec Percy Shelley u Ženevského jezera. Počasí nestálo za nic, celé dny proseděli v altánku a četli strašidelné příběhy. Jejich hostitel, básník lord Byron, je popichoval, aby také něco napsali. Jednou v noci se Mary probudila ze snu, ve kterém viděla příšeru...

Mapování nervové soustavy
Německý fyziolog Otto Loewi (1873 1961) se snažil prokázat, že látka acetylcholin přenáší vzruchy ve vegetativní nervové soustavě. Měl sen, který mu ukázal cestu. Vše si zapsal, ale ráno po sobě poznámky nemohl přečíst. Naštěstí se mu sen další noc vrátil.

Kliknutím zvětšeteKlasický golfový úder
Rok 1964 byl pro amerického golfistu Jacka Nicklause (tehdy 24) noční můrou. Hra se mu vůbec nedařila. Pak uviděl ve snu dokonalý úder. Správné nastavení pravé ruky i golfové hole. Hned ráno si ho vyzkoušel a bylo to jako sen – perfektní.

Teorie čísel
Geniální indický matematik Srinivasa Ramanujan (1887 1920) je autorem 3000 matematických pouček, jeho rovnice se používají ve fyzice a krystalografii. Ve zkoumání teorie čísel mu pomáhaly sny. V nich se obracel na hinduistickou bohyni Namagiri, která se mu zjevovala a přinášela mu nové formule.

Výsledkem snění byly i tyto postavy a objevy:

  • Démonicky rozdvojený dr. Jekyll/pan Hyde skotského spisovatele Roberta Louise Stevensona (1850 - 1894).
  • Nejznámější upír všech dob – hrabě Dracula, jak si ho vysnil irský romanopisec Bram Stoker (1847 - 1912).
  • Německý skladatel Georg Friedrich Händel (1685 - 1759) dostal ve snu inspiraci pro zakončení svého oratoria Mesiáš (1741).
  • Američan Elias Howe (1819 - 1867) proslul jako vynálezce šicího stroje. Podle vlastního tvrzení přišel na to, jakou jehlu použít, když spal. Stalo se to jedné noci roku 1846, v září téhož roku si dal vynález patentovat.
  • Německý chemik Friedrich August Kekule (1829 - 1896) se rozhodl odhalit chemickou strukturu atomů. Problém mu dlouho nedal spát, ale nakonec stačila jedna noc vydatného spánku a sen mu ukázal cestu.


15.6.2009

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.