Jak správně prostříhat živý plot! A další užitečné rady pro chataře a chalupáře... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Jak správně prostříhat živý plot! A další užitečné rady pro chataře a chalupáře...

Živý plot se doporučuje prořezávat až po třech letech od vysazení.
Živý plot se doporučuje prořezávat až po třech letech od vysazení.

Perfektně zastřižený živý plot je skvělou vizitkou každého chataře. Nejenže vypovídá o jeho zručnosti a lásce k rostlinám, ale také plní svou druhou funkci, totiž přírodní zdi, za kterou lze skrýt svou zahradu. V neposlední řadě je také vzrostlý živý plot zdrojem stínu.


Váš plot, váš hrad!

V našich končinách patří k nejoblíbenějším rostlinám túje smaragd neboli zerav. Je nenáročná na údržbu, neroste totiž příliš rychle, takže se nemusí tak často upravovat. Za rok vyrostou její šlahouny o cca 20 centimetrů. Doporučuje se sázet je půl metru od sebe. Mnohem rychleji roste cypřišek leylandův, lidově leylanďák. Během jednoho roku vyroste klidně i o metr. Rychle sice roste, ale je řídký, a proto se doporučuje zvláštní péče (proplétání, zastřihávání, hnojení).

Rady, jak nejlépe stříhat
● Ploty z jehličnanů: Stříhají se jednou do roka, nejlépe v červnu.
● Ploty z listnáčů: Stříhají se dvakrát ročně – na jaře a na podzim.
● Mladé ploty: Doporučují se zkracovat o polovinu přírůstku. A pak vždy o 5-10 cm výš než při posledním zkracování.
● Odborníci doporučují stříhat pod úhlem 15 stupňů k rovině střihu.
● Strany plotu nestříhejte kolmo, nýbrž šikmo. Vršek vždy rychleji dorůstá. Je proto třeba, aby jeho šířka byla vždy o cca 10 cm větší než u spodku.

Jak správně zastřihávat dřeviny

Kliknutím zvětšeteStromy, stromky a dřeviny vůbec je dobré prořezávat z několika důvodů. Jednak se tím formují do námi požadovaného tvaru, jednak se odstraňují neplodící šlahouny a v neposlední řadě se prořezem strom prosvětlí. To pomáhá zamezit řádění mechů a nejrůznějších houbových chorob.
1) Hlavní větve stromu (či keře) by neměly růst hned pod sebou, ale měly by se pravidelně střídat tak, aby vyplnily celý objem koruny.
2) Hlavní větve u ovocných dřevin musejí směrovat vodorovně. Pak pomaleji porostou a budou lépe nasazovat plod. Větve lze také trvale zatížit závažím nebo přivázat ke kmeni.
3) Při prořezávání každé dřeviny, ať už stromku nebo keře, se snažte dodržet ideální poměr mezi jeho velikostí, kterou tvoří převážně hlavní větve, a zbytkovým obrostem.
4) Řez a nebo roubení na větvi by měly být tak šikmé, aby po zhruba pěti letech zcela splynuly s původní větvičkou.
5) Pokud se dostanete ke stromku, který je hodně zanedbaný, zahrádkáři doporučují »neoholit« jej najednou, je prý lepší strom prořezávat postupně, a to i po dobu několika let.

Kadibudka patří historii

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšeteExistují místa, kam musí jít i ten nejdovednější chatař, chalupář či zahrádkář pěšky. Díky novým technologiím je ale pryč latrínový zápach starých Kliknutím zvětšetekadibudek. Dnes jsou k dostání i speciální suché záchody s odvodem zápachu, uhlíkovými filtry a separací tuhého a tekutého odpadu. Výsledkem je pak tuhá hmota, kterou lze s úspěchem použít jako hnojivo. Základem těchto kompostovacích toalet je substrát, který se sype do vnitřního prostoru v toaletě. Tyto toalety se dělí na různé typy, jak manuální, tak i automatické či pro víkendové použití, a nebo natrvalo. Ceny toalet se pohybují od 10 do 50 tisíc Kč.

Klimatizace na chalupu? A proč ne?

Kliknutím zvětšeteRozpálená střecha, teplé zdi, za okny se nehne ani lístek a k rybníku nebo na břeh řeky je to daleko. Jednou z možností, jak vzduch ochladit, je pořídit si na chatu či chalupu klimatizaci. Přestože dodnes má většina lidí »klimu« zafixovánu jako něco luxusního a drahého, mobilní verzi přístroje lze pořídit kolem 7 tisíc korun. Stačí ji zapojit do elektrické sítě a můžete se začít chladit. Nevýhodou je, že se musí zajistit odvod vzduchu. Pokud byste hadici jen prostě vystrčili z okna, do místnosti by začal vnikat teplý vzduch zvenku. Některé klimatizační jednotky jsou vybaveny čidlem, které neustále kontroluje čistotu okolního vzduchu, i když je klimatizace vypnuta. Klimatizace umí vzduch nejen ochladit, ale i ohřát. A pozor: klimatizační jednotka je levnějším zdrojem tepla než například přímotopné, elektrické nebo plynové těleso.

Trávník, chlouba každého muže

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšeteKrátký sestřih a jednolitá sytě zelená barva trávníku dodá každému muži pocit důstojnosti a dobře odvedené práce. Je to tradiční práce, která patří ke každému stavení. Sekáním se zabraňuje trávě růst do výše a to prospívá jejímu růstu do šířky. Také se oslabují plevele, kterým se v trávníku nikdy úplně neubráníme. Tupé nože trávu drtí, proto je dobré nechat je před každou sezonou nabrousit. Optimální výška seku je 3–6 cm, pokud se vám stane, že Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšetetrávník přeroste, je lepší posekat trávník poprvé na vyšší střih a za 3 dny na normální výšku. K největším neduhům trávníků patří mech, ten vzniká nejčastěji kvůli zadržované vlhkosti, stínu či příliš nízkému pH půdy. Mech je vcelku neškodný, ovšem časem se rozleze a pak už nemáte trávník, ale mechovou stráň. Ale i mechů se lze zbavit, novinkou v kutilských krámech jsou tzv. vertikulátory. Vypadají jako sekačka, ale místo nožů mají ostrá hrabadla, kterými mech rozsekají, vytrhají a naházejí do sběrného koše.

Jak na okna a žaluzie?

Žaluzie jsou zákeřné
Kliknutím zvětšeteAť již hliníkové, umělohmotné anebo dřevěné, na všechny se práší. Zaručený způsob, jak žaluzie prachu zbavit, neexistuje. Nejméně náročné je použít vysavač, na konec jeho trubice nasadíme úzký nástavec s čisticími kartáči. Nejúčinnější, ale zároveň i nejpracnější je vlhkým hadrem postupně setřít jednu lamelu po druhé, a to z obou stran! Jsou-li žaluzie v prostředí, kde se hodně větrá, nebo například v kuchyni, doporučuje se do vody přidat jar. Pokud ten není po ruce, postačí obyčejný ocet.

Bez čistého okna není krásný den
Kliknutím zvětšeteSkla v oknech se doporučuje umývat minimálně čtyřikrát do roka. Plocha skel se otírá krouživými pohyby vlhkým hadrem namočeným v jarové vodě. Zvláštní péči věnujte rohům, kde se schovává tuna špíny a nečistot. S gumovou stěrkou pracujeme seshora dolů, pod rám okna je dobré položit si hadr, aby voda odkapávala na něj, a nikoliv koberec. Na dočištění doporučují hospodyňky použít přípravek s vysokým obsahem alkoholu.

Kdo pracuje, ten se umaže...
VYHLASTE SKVRNÁM VÁLKU!

Bude se vám hodit:
Kypřicí prášek do pečiva: koupíte ho v potravinách za zhruba 3 koruny.
Kyselina citronová: je lehce dostupná v potravinách od 4 korun.
Glycerin: stojí 65 Kč za 0,5 l. Dostaneme v drogerii.
Borax: je k dostání v lékárnách a cena se pohybuje kolem 90 Kč za 4 g.

Mastnota
Nejdřív ji zkuste vysušit. Potom zapojte do boje kypřicí prášek do pečiva, který promícháte s vodou. Vznikne pasta, kterou nanesete na mastné místo a necháte působit. Po vstřebání ji vyklepejte, vykartáčujte nebo vyluxujte. Svůj útok na skvrnu zakončete několika kapkami jaru s trochou teplé vody ze stříkačky. Po půlhodince postižené místo opláchněte teplou vodou. Na dočištění použijte benzin nebo čpavkovou vodu. Pak už zbývá jen prádlo normálně vyprat.

Víno
Skvrny od bílého vína jdou lehce vyprat. Mapy na okrajích vzniklé zbytkem cukru vyčistíte studenou vodou s troškou čpavku. Na malé skvrny pomáhá kostka ledu. Větší kříž je s červeným vínem. Když je skvrna čerstvá, řádně ji propláchněte horkou vodou. Kliknutím zvětšeteJinak místo posypte kuchyňskou solí a větší plochu přelijte kyselým mlékem. Na barevných látkách použijte borax nebo glycerin a nechte 30 minut působit.

Rajče a jiné ovoce
Na čerstvou skvrnu platí vroucí voda. Když se nedá použít, přichází na řadu sůl nebo kyselina citronová. A také brzké praní. Se staršími skvrnami si dobře poradí glycerin.

Skvrny z propisek
Zkuste je vytřít lihem, ten následně spláchněte vlažnou vodou obohacenou o trochu pracího prášku. Na skvrny od inkoustu použijte šťávu z rajčat nebo mléko.

Žvýkačky
Pokud se vám stane, že si omylem nalepíte žvýkačku na oděv, například na tričko nebo kalhoty, vložte je do mrazáku. Tam je nechte více než hodinu a žvýkačka pak půjde snadno rozdrolit. Zbylé částečky uchycené v tkanině odstraníte technickým benzinem.

Velká příloha pro kutily! 20 nejlepších triků!

Plastová lahev, kutilův sen...


Foto Aha! – Václav Nekvapil, Dan Černovský, Martin Přibyl, Martin Pekárek, Alexandr Malachovský, Karel Kopáč

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.