Velká příloha pro kutily! 20 nejlepších triků! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Velká příloha pro kutily! 20 nejlepších triků!

Chatařská a chalupářská sezona je v plném proudu.
Chatařská a chalupářská sezona je v plném proudu.

PRAHA (ajd) – Letní sezona nabírá na obrátkách a spolu s ní na svoje letní stavení vyrážejí tisíce českých zahrádkářů, chatařů a chalupářů. Všichni sice vědí, že o zahrádku i stavení je třeba se starat po celý rok, nejvíce se toho ale dá zvládnout zejména v letních měsících, kdy je počasí nejpříjemnější. Právě proto vám nyní přinášíme 4 strany napěchované těmi nejlepšími kutilskými tipy.


Jak vymýtit červotoče, jak pěstovat okurky, jak se starat o studnu...

Pet lahve jako pomocník!
Vše o sekání trávy!
Jak zastřihávat stromy!

1. Okurky
Tuto zeleninu, kterou čeští zahrádkáři pěstují ve skleníku nebo pařníku, je nejlepší zalévat odstátou dešťovou vodou, nejméně 4 dny odleželou. Okurky je lepší sklízet menší, lépe se pak vejdou do sklenic.

2. Rajčata
Rudé plody si oproti okurkám potrpí na čerstvou vodu, vůbec jim proto neuškodí například voda ze studny. Je vhodné také vodu na zalévání pro ně dávkovat na 1/3 na listy a 2/3 ke kořenům.

3. Skalničky
Pokud se chystáte založit anebo omladit svou skalku, pak vězte, že nejvhodnější zeminou pro rostliny zvané skalničky je tmavá ornice. Doporučuje se ji příliš nekypřit a nemusíte se bát nechat v ní i nějaký ten větší kámen.

4. Rododendrony
Je vhodné je umisťovat v zahradě do stinných částí a dát jim dostatek prostoru. Zkušení zahradníci tvrdí, že bohatě kvetoucí rostlina má blahodárný vliv na harmonii mysli, a proto ji spolu s azalkami doporučují jako meditativní prvek zahrady.

5. Bonsaje
Jsou nenáročné na prostor, a proto jsou vhodné do menších bytů. Jsou různé druhy, některé i velmi odolné, které je možné pěstovat i na balkoně. Jejich údržba je nenáročná, pořizovací cena však znatelně vyšší než u jiných rostlin.

6. Jezírko
Máte-li na své zahradě jezírko nebo chystáte-li se ho teprve zbudovat a přemýšlíte, čím ho ozvláštnit, raději se vyhněte leknínům. Do jezírka místo toho spíš nasaďte čolky, oživí atmosféru zahrádky a nejsou nároční na chov.

Kliknutím zvětšete7. Gril
Nechce se vám čekat, až se roztopí dřevěné uhlí na grilu? Udělejte si jednoduchý komínek za pomoci staré plechovky, anebo si ho kupte, stojí okolo 900 korun. Komu se nechce investovat a má obě ruce levé, může také použít horkovzdušnou pistoli.

8. Žárovky
Klasické žárovky 40 až 60 W vyměňte za LED žárovky. Vydrží 10 let nepřetržitého provozu a žerou jen 1–5 W. Stojí sice několik stokorun, ale s návratností investice lze počítat již za jeden rok!

9. Studna
Máte kvalitní vodu ve studni? Pak nezapomínejte na její pravidelné čištění! Měla by se jednou za dva až tři roky vyčistit či odborně zkontrolovat. Bude-li na dně velká vrstva kalu, riskujete pití kontaminované vody a zničení čerpadla domácí vodárny.

10. Hmoždinky
Zapomeňte na ně, jsou tady rychle tvrdnoucí montážní lepidla, takzvané tekuté hřebíky. Jsou k dispozici ve vtlačovacích tubách, tzv. kartuších, stejně jako silikony či tmely. Oproti normálním hmoždinkám ale u nich nehrozí, že by se při utahování začal celý spoj protáčet ve zdi.

11. Červotoč
Stará babská rada tvrdí, že pokud se vám v nábytku, podlaze či ve stěnách zabydlel červotoč, je dobré zhasnout a okolo rozložit několik hrstí žaludů. Červotoči milují jejich vůni, a tak se do nich s radostí nastěhují. Žaludy po několika dnech spalte.

12. Sadbovač
Hledáte vhodný materiál pro předpěstování rostlinek? Vyzkoušejte izolační materiál Rockwool. Normálně se používá ve stavebnictví jako izolace a zvukotěsná hmota. Jde ale využít i v pěstitelství. Excelentně vstřebává vodu, a hodí se proto pro pěstování hydroponií a urychlení růstu řízků. Metrový kus vyjde na 80 korun.

13. Podpalovače
Pe-Po vám smrdí po petroleji? Nechcete s ním zapalovat gril? Nebojte se, než se uhlíky nažhaví a řádně roztopí, Pe-Po zcela vyhoří. Jako alternativu lze dnes koupit i speciální gelové podpalovače, které svou službu odvedou stejně kvalitně, jen za více peněz.

14. Komín
Když netáhne, nezbývá než vzít kominickou štětku se závažím a komín pořádně protáhnout. Pozor! Komín musí být studený! Po prvním čištění se doporučuje spálit v kamnech několik kusů novin, aby vznikl prudký plamen. Poohlédněte se také po speciálních polenech, která prý mají schopnost komín vyčistit.

15. Pařez
Pařezu se můžete zbavit buď vykopáním (namáhavé), vypálením (nebezpečné) anebo houbou (zdlouhavé). Na vykopání se specializují i odborné zahradnické firmy. Při vypalování hrozí, že se oheň rozšíří kořenovým systémem a vymkne se kontrole. Jako houba se doporučuje hlíva ústřičná, pařez zlikviduje tak za dva roky.

16. Rybíz
Rybíz spolu s angreštem vyžadují speciální péči. Své plody totiž nesou na dvouletém dřevě, a chce to tedy bedlivě sledovat jejich růst a ořezávat starší větve, aby se úroda soustředila do aktivních větví.

17. Dříví
Pokud vám přijde, že z komína se valí dým větší, než by měl, pak za to s největší pravděpodobností může vlhké dřevo. Špatně hoří a například z krbu může zadýmit celou místnost. Jeho doporučená vlhkost je 15 %, ale to umí jen málokdo změřit. Proto se říká, že by mělo po pokácení alespoň dva roky vysychat.

18. Sklo
Řezání diamantem patří historii, dnes se používá řezák s ocelovým kolečkem. Nejlevnější se dají pořídit do stovky, ale provedete s ním třeba jen deset řezů. Profesionálové mají speciální nástavce s vyměnitelnými kolečky. Nikdy neřežte sklo nasucho, řezák je třeba pravidelně namáčet do oleje či petroleje, teprve pak je řez čistý a bez otřepů.

19. Cigarety
Některé druhy domácích květin dokážou likvidovat kouř z cigaret, ale i další škodliviny, jako například benzen, formaldehyd a trichloretylen. Největším likvidátorem benzenu je břečťan, který za 24 hodin pohltí až 90 % škodlivin, ale spolehněte se i na lopatkovec, dracenu, tchynin jazyk nebo hrnkové gerbery.

20. Do vázy
Oživte vázu s květinou a místo vody do ní dejte okrasný hydrogel. Květiny vydrží stejně dlouho jako ve vodě. Bobtnavý gel (hydrogel) je drobný organický granulát, který po zalití vodou více než desetinásobně zvětší svůj objem jako např. želatina. Hydrogel obsahuje vodu a výživu, takže rostliny fixuje, vyživuje a udržuje dlouho svěží. Vodu stačí dolévat, gel pak vydrží týdny.

Jak správně prostříhat živý plot! A další užitečné rady pro chataře a chalupáře...

Plastová lahev, kutilův sen...


Foto Aha! – Martin Přibyl, Martin Pekárek, Karel Kopáč

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.