Uprostřed osmimilionového New Yorku má stát... Mrakodrap plný pastvin a dobytka | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Uprostřed osmimilionového New Yorku má stát... Mrakodrap plný pastvin a dobytka

Vážka by měla stát na Rooseveltově ostrově prakticky uprostřed New Yorku. Jenom roztáhnout křídla a odletět.
Vážka by měla stát na Rooseveltově ostrově prakticky uprostřed New Yorku. Jenom roztáhnout křídla a odletět. (: Vincent Callebaut Architectures)

Projekt Vážka je nejnovějším počinem belgického architekta Vincenta Callebauta (32), který se mimo jiné ucházel se svým projektem i o stavbu Národní knihovny v Praze. Jeho nový projekt, který má stát v New Yorku, je ale opravdu z kategorie fantastických. Má být energeticky plně soběstačný, a dokonce má nasytit obyvatele New Yorku! Jak?


Plán nadšeného (nebo snad šíleného?) Belgičana

Projekt Vážka je nejnovějším počinem belgického archi- tekta Vincenta Callebauta (32), který se mimo jiné ucházel se svým projektem i o stavbu Národní knihovny v Praze. Jeho nový projekt, který má stát v New Yorku, je ale opravdu z kategorie fantastických. Má být energeticky plně soběstačný, a dokonce má nasytit obyvatele New Yorku! Jak? Mají v něm být pastviny pro dobytek, pole s obilím a spousta dalších věcí, které byste v mrakodrapu asi jen těžko čekali!

Krávy 400 metrů nad zemí
Kliknutím zvětšeteZákladní myšlenkou, se kterou Vincent Callebaut připravuje své projekty, je soběstačnost. Většina jeho staveb je schopná si sama pomocí solárních panelů vyrábět elektřinu, výjimkou nejsou zařízení pro recyklaci vody, Kliknutím zvětšetedomy nejsou určené jenom na bydlení, ale jsou v nich i kanceláře atd. Jeho nový projekt se skládá ze dvou věží z oceli a skla, které na první pohled připomínají křídla vážky. Uvnitř těchto křídel by mělo být až 28 vertikálních farem, záhony, a dokonce i pastviny pro hospodářská zvířata. Kliknutím zvětšeteKrávy by se tak vesele pásly třeba ve výšce 400 metrů nad rušnou ulicí. Farmy budou díky konstrukci prosluněné, proudění vzduchu mezi oběma věžemi by vše v zimě vyhřívalo, v létě naopak ochlazovalo. V plánu je i postavit několik externích zahrad, které by měly zachytávat dešťovou vodu.

Dá se tam i bydlet
Vážka ovšem není určená jenom na pěstování obilí a chov dobytka. Všechny vnitřní farmy jsou plánovány do středu věží, po obvodu by měly být umístěny i byty, Kliknutím zvětšetekanceláře nebo třeba laboratoře, spolupracující s farmami. Kliknutím zvětšeteJenom si to představte. Vyjdete z bytu v centru jednoho z největších měst světa, sjedete výtahem pár pater, vystoupíte a před vámi se otevře pastvina s volně se pasoucími krávami. Nakoupíte si u farmáře něco čerstvého ovoce nebo zeleniny, sjedete o dalších pár pater níže, vejdete do své kanceláře, k obědu si dáte skvělou bio zeleninu, případně bio bůček, a po práci se můžete jít třeba projít do rozlehlých zahrad postavených dvě patra nad vaším bytem. Vzhledem k tomu, Kliknutím zvětšeteže podle výzkumů OSN bude v roce 2025 žít ve městech až 5,5 miliardy lidí (momentálně asi 3,1 miliardy), nezní tato představa zas tak neuvěřitelně. Nějak se rozrůstání obřích měst a vylidňování venkova bude muset řešit. Budovy Vincenta Callebauta jsou navíc i velmi krásné a ekologicky čisté.

Jak je to celé velké
Celková výška: 700 m
Výška bez antény: 600 m
Celková plocha: 350 000 m2
Poslední patro: 575 m
Celkem pater: 132
Počet farem: 28

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.