Takhle Češi změnili mapu světa - Hulín je v Číně, Kolín v USA, Litvínov v Rusku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Takhle Češi změnili mapu světa - Hulín je v Číně, Kolín v USA, Litvínov v Rusku

 (Profimedia.cz, ara)

Při prvním pohledu na mapu, kterou pro vás připravilo Nedělní Aha!, byste si mohli myslet, že její tvůrce musel mít v krvi minimálně pět promile alkoholu. Jména měst známe, ale kde jsou to, proboha, zakreslená? Odpověď zní: vše je správně!


Všechno mají na svědomí čeští imigranti, kteří se především v 19. století rozprchli do celého světa. A že i daleko za hranicemi chtěli mít kousek domova u sebe, pojmenovávali místa, ve kterých žili, po svých rodných městech. Podívejte se, kam až došli rodáci z vašeho města, a vězte, že toto je jen střípek ze stovek dalších »českých« měst a vesnic ve světě...

● Moravia
(Texas, USA)

Čeští a moravští imigranti se sem nastěhovali v roce 1870.

● Praha
(Texas, USA)

Město se původně jmenovalo Mulberry, ovšem v roce 1854 si zde postavil dům český imigrant Mathias Novák, kterého brzy následovali další čeští imigranti. V roce 1858 bylo městečko přejmenováno na Prahu. V nejlepších dobách měla Praha až 700 obyvatel, dnes je zavřená škola i pošta, trvale zde žije asi 20 lidí. Každý rok se zde však koná Praha Fest, na který se sjíždějí lidé z dalekého okolí.

● Praha
(Slovensko)

Obec s přibližně 100 obyvateli, ležící v okresu Lučenec založili čeští husité. První písemná zmínka pochází z roku 1443.

● Bechyn
(Minnesota, USA)

Městečko bylo založeno jako křesťanská komunita v roce 1879. V roce 1882 postavil otec Honoratus Povolný kostel. Každý rok se zde koná tradiční velký festival, jehož největší specialitou je sladkost, které místní říkají Kolache. Mezi místními obyvateli žijí rodiny Kodetových, Kohoutových, Swobodových, Dworshaksových atd.

● Beroun
(Minnesota, USA)

Maličká komunita potomků českých emigrantů je součástí města Pine County.

● Frenstat
(Texas, USA)

Komunita potomků imigrantů z Moravy je součástí města Burleson County a byla založena v roce 1885.

● Pisek
(Sev. Dakota, USA)

Založen byl v roce 1882 českými imigranty, v roce 2000 zde trvale žilo 96 lidí.

● Kolin
(Montana, USA)

Poměrně veliké a oblíbené místo uprostřed zemědělské Montany, jehož hlavní třída se jmenuje Hruska avenue.

● Lom
(Kamerun)

Podle některých zdrojů stojí u vzniku města Lom český misionář, pocházející ze stejnojmenného městečka blízko Litvínova.

● New Prague
(Minnesota, USA)

Nová Praha je město s asi 7000 obyvateli. Založeno bylo roku 1892 českými přistěhovalci. Každý rok třetí sobotu v říjnu se zde konají doeshink‘-key, což při bližším pohledu snadno rozluštíme jako dožínky. Velká slavnost, na kterou se sjíždejí Češi z celých Spojených států..

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.