Nejsvalnatější kytarista světa v Praze | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Nejsvalnatější kytarista světa v Praze

Kytarista Steve Morse
Kytarista Steve Morse (: ara)

Večírek pro natěšené "máničky" otevřela moravská skupina Taknatudu. Stylově poněkud nesourodý kompilát s názvuky funku však jako by patřil na nějaký jiný mejdan. Krátce před devátou hodinou zaskřípala kytara společně s hammodkami a za typického rytmu bicích odstartovali Párpli koncert jednou ze svých nejslavnějších znělek - Highway Star.

Hardrockoví veteráni Deep Purple potěšili tisíce fanoušků v pražské Tesla areně

A jízda purpurové lokomotivy začala. Z kraje sedmdesátých let skočila skupina přímo do současnosti písničkami Things I Never Said a Wrong Man z posledního alba Rapture Of The Deep. Následovala skvělá verze šlapavé Strange Kind Of Woman, aby kapela ještě jednou připomněla albovou novinku, tentokrát titulní písní. O instrumentální zručnosti jednotlivých členů se popsaly za ta leta stohy papíru. Ale Deep Purple jsou prostě neuvěřitelní. Při jejich kouzlech s rytmy, harmoniemi a melodiemi člověka napadá, zda nepřiletěli z jiného vesmíru. Nad tím vším čněl hlas Iana Gillana, tentokrát jistý a pevný. Pravda, zpěvák se už nepouští do svých proslulých "ječáků", ale o to sametověji zní jeho hlas v hloubkách. Spoluhráči dávali také svému frontmanovi dost času na odpočinek. Ať už při výborné instrumentálce Wring That Neck, či při skvělých inprovizacích a duelech kytary a varhan.

Právě "zvukové souboje" klávesisty Dona Aireyho a kytaristy Steva Morseho, tolik typické pro hudbu Deep Purple, si mohli diváci vychutnat dosytosti. Při svém sólovém výstupu si Don Airey podmanil české fanoušky krátkým partem ze Smetanovy Vltavy. V té chvíli hala doslova explodovala nadšením. Nemohl chybět ani další proslulý kousek - Space Truckin`, a byla to opravdová jízda. Za mocné podpory nadšeného publika zakončili Deep Purple první část koncertu svou nesmrtelnou hymnou Smoke On The Water. Ale dlouho na sebe nenechali čekat přidali svůj první hit Hush s hravým začátkem a úderným sólem Iana Paice na bicí. Pak přišla chvíle pro baskytaristu Rogera Glovera, který svou údernou vyhrávkou odstartoval finální song Black Night.

Deep Purple se představili v mimořádné kondici a projevy přízně od nadšeného publika si skutečně užívali. Jejich koncerty nejsou nikdy stejné a o tom, že by byli parodií sami sebe, jak se to mnohým jejich vrstevníkům stává, nemůže být ani řeč. Až budou příště hrát někde poblíž, jděte se na ně podívat. Stojí to za to!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.