Česko 2009: 1 400 000 psů a 1 500 000 koček! A neumíme je krmit | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Česko 2009: 1 400 000 psů a 1 500 000 koček! A neumíme je krmit

Značková krmiva sice nejsou určena dětem, ale neublíží jim. „V podstatě odpovídají normám pro kojeneckou výživu,“ říká veterinář Leoš Železný.
Značková krmiva sice nejsou určena dětem, ale neublíží jim. „V podstatě odpovídají normám pro kojeneckou výživu,“ říká veterinář Leoš Železný. (Profimedia.cz)

PRAHA – Jak to v Čapkově pohádce o pejskovi a kočičce dopadlo, víme všichni. Přesto většina majitelů psů a koček svým mazlíčkům takový dort »vaří« dnes a denně.

Jak to v Čapkově pohádce o pejskovi a kočičce dopadlo, víme všichni. Přesto většina majitelů psů a koček svým mazlíčkům takový dort »vaří« dnes a denně...

Češi patří mezi největší milovníky psů a koček v Evropě. Celkem u nás žije 1 400 000 psů a 1 500 000 koček. Jejich počty se od roku 1989 zdvojnásobily. Přesto stále nevíme, jak své mazlíčky krmit, abychom jim neubližovali.

Před dvaceti lety se hafani i kočky krmili výhradně doma připravenou potravou, granule ani konzervy u nás nebyly. „Jen zřídka jsme se setkávali se psy, kteří by netrpěli chronickými průjmy, zácpami, neměli onemocnění svalů, šlach, kostí, kloubů, či neměli problémy s kvalitou srsti ze špatně vyvážené stravy,“ říká prof. Miroslav Svoboda, přednosta Kliniky chorob psů a koček z Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně.

Dnes 40 % majitelů psů a 65 % chovatelů koček kupuje svým miláčkům granule a konzervy. „Dřívější nedostatek živin je nyní vystřídán jejich nadbytkem a překrmováním,“ konstatuje prof. Svoboda.

Většinou totiž nic neponecháváme náhodě a k vyvážené krmné dávce jen tak pro jistotu přidáváme vitaminové a minerální přípravky, zejména s vápníkem a vitaminem A. „Výsledkem bývají závažná onemocnění kloubů,ve kterých se odlučuje chrupavčitá tkáň, dochází k deformaci páteře, bolestivému pohybu a dalším nepříjemným problémům, které musí být následně řešeny ortopedickými zákroky, intenzivní léčbou a dlouhodobou rehabilitací,“ dodává prof. Svoboda.

Jak vaše mazlíčky správně živit?
  • Nejideálnější je podle veterinářů zvolit kompletní granulovaná nebo konzervovaná krmiva.
  • „Odměny ve formě pamlsků trávení nenaruší, pokud jejich objem netvoří více než 10 % denního příjmu energie,“ říká veterinář Leoš Železný.
  • Nestřídejte granule, konzervy a doma připravené krmení! „Bakterie ve střevech, které napomáhají kočkám a psům v trávení, se změnám potravy přizpůsobují 7 až 10 dní. Střídání receptur a doma připravené stravy vede k tzv. dietetickým průjmům. Pro zvířata je přirozenější, pokud mají svoji krmnou dávku stálou. Pokud chtějí chovatelé míchat granule s konzervami, měli by kombinovat různé formy jedné značky,“ radí veterinář Leoš Železný.
  • „Je vhodné využít i tzv. diety, prostřednictvím kterých lze udržovat pod kontrolou onemocnění chronického charakteru, např. výskyt močových kamenů, alergická onemocnění, vybraná onemocnění jater, srdce, ledvin, trávicího traktu,“ doporučuje prof. Miroslav Svoboda, přednosta Kliniky chorob psů a koček z Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně.
  • Některá hotová krmiva dokáží redukovat výskyt zubního kamene nebo onemocnění močového ústrojí. Existují i nízkokalorické diety pro psy a kočky trpící obezitou.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.