Úžasný objev z pravěku - V zubech by rozdrtil náklaďák! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Úžasný objev z pravěku - V zubech by rozdrtil náklaďák!

Čelisti »Predátora X« měly stisk, proti kterému byl chrup Tyrannosaura Rexe vhodný tak na žvýkačku…
Čelisti »Predátora X« měly stisk, proti kterému byl chrup Tyrannosaura Rexe vhodný tak na žvýkačku… (Profimedia.cz)

OSLO – Norští vědci objevili v Arktidě u souostroví Špicberky tělesné pozůstatky pravěkého mořského monstra, proti němuž je slavný dinosaurus Tyrannosaurus Rex jen kašpárek na hraní. Vědci mu zatím dali jméno »Predátor X«.

Norští vědci objevili v Arktidě u souostroví Špicberky tělesné pozůstatky pravěkého mořského monstra, proti němuž je slavný dinosaurus Tyrannosaurus Rex jen kašpárek na hraní. Vědci mu zatím dali jméno »Predátor X«.

Mořský plaz žil v době dinosaurů (stáří nalezených pozůstatků je odhadováno na 147 milionů let), dosahoval délky 15 metrů, váhy 45 000 kg a při železném stisku čelistí dokázal vyvinout tlak přes 40 tun na cm². Hravě by tak v zubech rozdrtil náklaďák! „To je mimo všechny stupnice, měl stisk desetkrát větší než obávaný Tyrannosaurus Rex. Takovou sílu stisku čelistí neměl zřejmě žádný jiný tvor v historii,“ uvedl paleontolog Joem Hurum. „Velký bílý žralok by se při setkání s třiceticentimetrovými zuby Predátora X ocitl v roli bezbranné kořisti,“ dodal norský vědec.

Další prehistoričtí zabijáci

Tyrannosaurus Rex
Vymřel před 65 miliony let a byl to nejbrutálnější masožravý dinosaurus všech dob. Uměl běhat rychleji než dnešní atleti (až 46 km/h), stisk jeho zubů měl sílu 4 tun – v zubech by tak dokázal zvednout do vzduchu velké terénní auto! Byl vysoký až 13 metrů a vážil až 8500 kg (víc než slon – 7000 kg). Měl 13x ostřejší zrak než člověk.

Žralok Megalodon
Délka až 20 m, váha až 40 000 kg. Zuby dlouhé až 20 cm a v jeho tlamě (2,1 m na výšku a 1,8 m na šířku!) by mohl stát i vysoký muž. Živil se velrybami. Vymřel před 1,6 milionu let. Mimochodem – z 359 dnes známých druhů žraloků je největší žralok velrybí (měří až 18 m a váží na 40 tun), který se ovšem živí jen planktonem, malými rybami a kraby.

Krokodýl Deinosuchus
Spolu s příbuzným Sarcosuchem konkurovali v druhohorách největším masožravým dinosaurům. Deinosuchus byl velký jako autobus (délka 13 m, váha až 10 000 kg) a měl sílu stisku až 20 tun. Dnes je největším plazem světa krokodýl mořský, který může měřit až 10 metrů. Zabít dokáže lva, buvola, ale i hrocha, či malého slona.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.