Žralok zabiják: 6 týdnů, 4 útoky na člověka! A z toho 3 dokonce za jediný den! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Žralok zabiják: 6 týdnů, 4 útoky na člověka! A z toho 3 dokonce za jediný den!

 (: profimedia, ara)

Několik metrů dlouhé silné tělo, obrovská tlama plná obřích zubů ostrých jak žiletky, typická trojúhelníková ploutev na zádech. Na první pohled je jasné, o jaké zvíře se jedná. Žralok je nekorunovaným králem oceánů! A v poslední době se útoky těchto nemilosrdných predátorů na lidi množí!


Zatím jsme my lidé měli štěstí... Od ledna už sice žraloci zaútočili na člověka čtyřikrát, ale nikdo z napadených nezemřel

Během posledních šesti týdnů zaútočil už čtyřikrát. Minulý týden zranili patnáctiletého chlapce u australského pobřeží, v lednu bylo útoků hned několik – dokonce i v zátoce v Sydney blízko legendární opery, tedy na místě, kde by mělo být absolutně bezpečno. Čím to je, že tato zubatá monstra útočí na lidi stále více? A máme se bát koupat se v moři?

Žralok bílý

Délka těla: 3-7 metrů
Váha: 1200 – 3000 kg
Tlak při kousnutí: až 4 tuny na cm2

Nebezpečí?
Žralok bílý – známější pod názvem velký bílý – je považován za nejnebezpečnější druh žraloka pro člověka. Ve skutečnosti je napadení žralokem spíše výjimečné. Člověka napadne tehdy, splete-li si ho s tuleněm nebo jiným ploutvonožcem – to bývají jeho nejoblíbenější »svačinky«.

Čich
Žralok se při lovu orien tuje především čichem. Potenciální potravu je schopen vystopovat na velkou vzdálenost. Na špici čenichu má tisíce drobných senzorů, které jsou schopny zachytit i jedinou kapku krve ve více než čtyřech milionech litrů vody.

Ví o všem
V přední části těla je žralok vybaven jakýmisi čidly, která dokážou vnímat i velmi slabé elektrické pole. Ví tedy o každém pohybu v okolí několika kilometrů.

Taktika
Žralok má strategii lovu. Zespoda se přiblíží k oběti a vykousne jí velký kus masa. Pak se vzdálí a čeká, až kořist vykrvácí, nebo aspoň výrazně zeslábne. Až pak ji dorazí. Proto se často stává, že když napadne člověka, ten přežije – byť s těžkým zraněním, třeba s ukousnutou končetinou. Když totiž žralok zjistí, koho napadl, už se mnohdy k druhému útoku nevrátí...

Dýchání
Podobně jako ryby i paryby, mezi které žralok patří, dýchají pomocí žaber. Ty žralokovy se ale neotevírají a nepulsují, voda jimi jen protéká. Žralok se tak celý život nesmí ani na minutku zastavit, protože by se udusil.

Páření
Páření žraloků je mimořádně násilná a dramatická podívaná. Samec má na těle výrůstky, kterými během páření samici několikrát zraní. Rány se nikdy pořádně nezahojí. Vajíčka se vyvíjejí většinou v těle samice, ta je ale nevyživuje. Když se mladí žraloci narodí, sežerou nejdříve nevylíhnutá vajíčka a následně i slabší sourozence.

Víte, že...

...některé cestovní kanceláře nabízejí originální zájezdy? Můžete odletět do Jižní Afriky nebo na Filipíny, kde budete mít po krátké instruktáži možnost plavat bez jakékoliv ochrany v bazénu plném žraloků. Nejdříve ale podepíšete srozumění s tím, že vše provádíte na vlastní nebezpečí.

Kliknutím zvětšeteMy jsme to přežili...

Celkem 59 útoků žraloka a čtyři mrtví lidé – to je bilance roku 2008. Letos zatím evidujeme čtyři útoky žraloka. Jenže... neobvyklé je, že tři z těchto napadení se staly během čtyřiadvaceti hodin! Kliknutím zvětšeteTřináctiletá Hannah Mighall, surfař Jonathon Beard a potápeč Steven Foggarty naštěstí útoky přežili, i když jejich zranění jsou vážná...

Žralok je sice zabiják, ale většina útoků na lidi naštěstí nekončí jejich smrtí. Žraloci tak zabijí dvakrát méně lidí než aligátoři, třikrát méně lidí než včely a třicetkrát méně lidí než psi...

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.