Vymalujte si barevně... ZHUBNETE! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Vymalujte si barevně... ZHUBNETE!

Designér Tomáš Marx.
Designér Tomáš Marx. (– iprima.cz)

PRAHA – Rozčiluje vás pošmourné počasí? Máte z něj sklon k depresím? Bytoví designéři mají řešení – vymalovat si! Díky barvám máme život veselejší a totéž platí i o domově. Bydlení v příjemných a pozitivních barvách ovlivní nejen naše estetické cítění, ale působí i na psychiku.

A budete mít lepší náladu

Teplé barvy přinášejí energii a povzbuzení. Studené odstíny jsou pasivní, uklidňují a utlumují chuťové buňky...

„Důležité je i to, aby si každý vybral barvy, které se mu líbí. Musí je ovšem přizpůsobit charakteru místnosti. Tmavší barvy používejte jen tehdy, když je místnost na jih a na východ. Strop nechte vždy bílý, ale jinak se barev určitě nebojte,“ říká designér Tomáš Marx z pořadu TV Prima Jak se staví sen. Právě Marx deníku Aha! pomohl při přípravě typů na ideální barvy domova. V modré kuchyni zhubnete, v červené pracovně budete víc makat a v růžovém pokojíčku budou děti hodnější.

  • Ložnice
    Nechodíteli do ložnice jen spát, ale chcete si tam občas i trochu »užít«, je nutné vymalovat jednu či dvě stěny barvou, která navodí erotickou atmosféru. K tomuto účelu je vhodná např. barva bordó nebo vínová. Takto výraznou barvu je třeba kombinovat z neutrální třeba krémovou nebo nějakými odstíny kávy. Bude se vám hezky spát.
  • Vstupní hala
    Oživení chodby spolehlivě zařídí hravé tapety. Módní jsou květinové vzory nebo retro styl, který používá kolečka, pruhy a kostky. U vchodových dveří se nebojte využít výraznou barvu.
  • Kuchyň
    Modrou barvou by si měli vymalovat kuchyň ti, kteří nechtějí zbytečně dráždit chuťové buňky. Modrá totiž odrazuje od chuti k jídlu. Naopak červená ji maximálně podporuje. Modré zdi se vhodně kombinují s bílou linkou a kovovými spotřebiči.
  • Obývací pokoj
    Místnost, kde trávíte mnoho času, ať už aktivně, či pasivně, by měla být vymalována pozitivní barvou. Meruňková se hezky kombinuje s červenou a krémovou. V menším obýváku se hodí umístit na část zdi tapety s vertikálními pruhy, které navodí dojem výšky.
  • Dětský pokoj
    Pokud máte malé děti, je vhodné vymalovat dětský pokoj barvami, které je spíše uklidní – například růžovou a světle modrou. Jakmile ratolesti povyrostou, je dobré použít povzbuzující barvy, které podporují rozvoj dítěte a jeho kreativitu. Zhruba od devíti let používejte zelenou, oranžovou a žlutou.
  • Pracovna
    Do místností, ve kterých potřebujete hodně energie na pracovní či fyzické výkony, je ideální červená. Jak v pracovně, tak v posilovně vám pomůže se soustředěním a nasazením.
  • Koupelna
    Pokud v koupelně trávíte více času než jen pár minut na rychlou sprchu, měla by být vymalována klidnou barvou spíše studených odstínů. Designéři radí používat přírodní materiály. Velmi módní jsou také mozaikové obklady a barevné kombinace tón v tónu.
Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.