Dámské »lodě« velikosti 48! Obouvá je už deset Češek! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Dámské »lodě« velikosti 48! Obouvá je už deset Češek!

 (Aha! – Václav Nekvapil, ara)

PRAHA – Dámské lodičky velikosti 48? Nevěříte? Takové »lodě« se skutečně prodávají. Polský výrobce Ledapol jich prodá více než sto ročně! A jenom u nás se jich prodalo deset párů!

Ženy i muži po nich šílí!Prodá se jich 100 ročně!

Rozhodně to neznamená, že by u nás žilo víc velkonohých žen než jinde. Ale tyhle »obrboty« na patnáct centimetrů vysokém podpatku si prostě kupují i muži, hlavně pak transvestité, kteří je využívají ve svých show. A ty jsou u nás více než oblíbené.

Není však daleko doba, kdy takovéto velikosti začnou běžně nosit i ženy. Stejně jako se zvyšuje průměrná tělesná výška, rostou lidstvu i nohy. A proto i v běžných obchodech s obuví rozšiřují nabídku o větší velikosti a počet zákazníků v prodejnách s nadměrnými velikostmi se výrazně zvyšuje. „Skutečně to tak je, v dlouhodobém průměru se výška dospělého člověka zvyšuje. A rostou nám i nohy. Týká se to především děvčat. Jsou hubené a vytáhlé a najednou zjistí, že se jim jejich sedmatřicítka proměnila v třiačtyřicítku. Proto se vyrábí právě i tyto větší velikosti a ten trend jen tak neustane. Ba právě naopak, lze předpokládat jeho vývoj,“ řekl módní stylista Kája Pavlíček.

  • Číňanka měla č. 56!
    Nejvyšší žena všech dob, Číňanka TiňLian měla chodidlo o velikosti 35,5 cm. Na nohou tak musela nosit velikost v přepočtu na evropské měřítko č. 56!

  • Půlmetrová chodidla!
    A největší boty nosil podle dostupných zdrojů Američan Robert Waldow, který měřil 2,72 m. Délku chodidla měl bez tří centimetrů půl metru a nosil na míru ušitou obuv s evropskou velikostí č. 75!

  • Největší bota na světě
    Američtí krejčí se pustili do výroby největší boty na světě. Celkem 60 lidí pracovalo 4000 hodin na klasickém tvaru Red Wing boot style. Bota je dlouhá 6 metrů, 2,1 metru široká a 4,8 metru vysoká. Hmotnost této botky je jedna tuna.

Kliknutím zvětšeteTomáš Pustina Má vlastního ševce
Největší nohu v Česku má Tomáš Pustina z Humpolce. Její délka je 39,5 cm. Nejvyššímu Čechovi (224 cm) boty šije soukromý švec z Havlíčkova Brodu – levá bota musí mít délku 37 cm a pravá musí být dokonce ještě o dva a půl centimetru delší.

Basketbalistka Ferančíková: Mám nohu č. 43
Kliknutím zvětšeteSvé o shánění nadměrné velikosti obuvi ví i profesionální basketbalistka Michaela Ferančíková (31). Se svou výškou 190 centimetrů chodí po světě v botách o velikosti č. 43. „Například u sportovní obuvi to není vůbec žádný problém, tam se s nadměrnými velikostmi dokonce počítá. Mnohem horší je to ale se společenskou obuví a botami jen tak do života,“ povzdychne si basketbalistka. „V Praze mám například vytipovaný jeden obchod na Žižkově, pak je jedna dobrá továrna s prodejnou na Slovensku v Bánovcích nad Bebravou a jinak objednávám přes internet z Ameriky,“ řekla Aha! s tím, že situace se na trhu s obuví výrazně zlepšila. „Například když jsem se vdávala, tak sehnat na moji nohu svatební střevíce byl docela problém, ale nakonec se nám to přeci jen podařilo,“ dodala se smíchem.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.