Velký test fast foodů! Mňam! Hamburger! Nebo... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Velký test fast foodů! Mňam! Hamburger! Nebo...

Spořádat tolik hamburgerů je už o zdraví.
Spořádat tolik hamburgerů je už o zdraví. (Aha! – Martin Pekárek, Profimedia.cz)

PRAHA – Hamburger, bageta, sendvič, hranolky, cola nebo džus! Máte je rádi? I ten z nás, který zavrtí záporně hlavou si je občas dá. Znáte to, jste ve městě, chodíte po úřadech a dostanete hlad. Kam zajdete? Do rychlého občerstvení – fast foodu.

Hamburger, bageta, sendvič, hranolky, cola nebo džus! Máte je rádi? I ten z nás, který zavrtí záporně hlavou si je občas dá. Znáte to, jste ve městě, chodíte po úřadech a dostanete hlad. Kam zajdete? Do rychlého občerstvení – fast foodu. Jindy návštěvu »mekáče« nebo podobné restaurace slíbíte dětem třeba za dobrou známku. Jak je ale takové jídlo zdravé? Deník Aha! požádal nutriční terapeutku Jitku Ruskovou a kuchaře Františka Maděru, aby lahůdky z pěti nejoblíbenějších restaurací rychlého občerstvení otestovali. Jídlo jsme nakoupili, nechali si ho zabalit, přivezli do redakce a hodnotili. Které je podle názoru odborníků nejlepší? Hodnoceno bylo známkami jako ve škole (5 = nejhůře).

Burger King

Kliknutím zvětšete

Jitka Rusková
„V samotném sendviči je více než 4000 kJ, převedeno na dospělého člověka je to půlka z celkového energetického přijmu na den. Pro prvňáčka, pokud porci sní, dokonce dvě třetiny! Velkou část přitom tvoří nevhodné živočišné tuky. Jestli připočítáme hranolky a nápoj, má menu téměř 6000 kJ, což je půlka denního příjmu i pro sportovce. Uvnitř sendviče je pouze cibule, zelenina tedy není téměř vůbec zastoupena. K obědu bychom jí přitom měli sníst nejméně 150 gramů, větší salátovou misku.“

František Maděra
„Jsou situace, kdy má člověk hlad a dá si i takovouhle porci. Myslím si ale, že je na trhu mnoho restaurací, kde si na jídle mnohem více pochutnáte a najíte se zdravěji za stejnou cenu. Chybí mi opravdové maso, uvnitř je karbanátek. Pokud odhlédnu od velikosti, vzhledově mi přijde stejný jako jiní zástupci hamburgerů. Je v něm málo zeleniny.“

Známka v testu Aha!: 5

Bageterie Boulevard

Jitka Rusková
„Celé menu je hezké, ale určitě bych vynechala brambůrky, přílohu máme v bagetě. V celozrnné bagetě máme poměrně hezky vypadající kuřecí maso, modrý sýr, cibuli. Je tady největší porce zeleniny, i když by měla být ještě větší. V obědovém menu bych ale udělala obměnu: maso a sýr z bagety bych dala na salát a bagetu vyškrtla, pak si můžeme dát i brambory. Vynikající je džus, měl by však být nejlépe z čerstvě lisovaného ovoce či zeleniny.

František Maděra
„Kuřecí maso, modrý sýr, celozrnná bageta, celé ještě zapečené. Chuťově bude jistě výborná. Pokud ale mám jíst očima, tak vítězem pro mě ale není. Salát je výborný, z výživového hlediska by měly být dva, je stále malý. Americké brambory jsou skvělé, mám je rád. Připravit jdou však bez smažení jako pečené. Na amerických bramborách nám totiž nechutná to, že jsou smažené, ale to, jak jsou ochucené směsí koření.“

Známka v testu Aha!: 2

McDonald’s

Jitka Rusková
„Hamburger je složený z mletého masa, zeleniny a housky. Housku je možné počítat jako přílohu, hranolky jsou tady navíc. Výhodnější by bylo, aby maso nebylo mleté – nevíte, kolik masa v něm doopravdy je a z čeho se přesně skládá. Houska by mohla být celozrnná. Většinou si ale meníčko můžeme poskládat sami, pak bych vynechala hranolky a přidala zeleninový salát. Sladkou limonádu je lepší vyměnit za čerstvý džus, nejlépe ředěný vodou nebo neslazenou vodou, neperlivou nebo jemně perlivou.“

František Maděra
„Když se na hamburger podívám, nemám na něj chuť. Jsem zastáncem názoru, že když maso, tak opravdové. Ne mleté, kde nevíte, jaký je podíl masa a co karbanátek obsahuje navíc. Na hamburgeru nám chutná hořčice, sladká houska, kyselá okurka. Samotné maso by vám jistě nechutnalo. Na hranolkách se nedá nic zkazit, obecně ale bývají zbytečně mastné a slané.“

Známka v testu Aha!: 5

Kentucky Fried Chicken (KFC)

Jitka Rusková
„Housku jsme již probrali. Výhodou je, že maso uvnitř sendviče je kuřecí a hlavně není mleté. Bohužel je zase smažené. Pokud si místo hamburgeru dáte smažené kousky, jde strouhanka nasáklá tukem oloupat (pokud chcete jíst zdravěji). Oproti prvnímu testovanému výrobku je tu méně zeleniny. Místo hranolků bych k obědu jako druhou přílohu zvolila vařený kukuřičný klas, je sice sladký, ale není smažený, a doporučuji ho nejlépe doplnit přílohovým salátem.“

František Maděra
„Výborné je, že maso není mleté. Místo hamburgeru bych ale raději zvolil kuřecí maso zavinuté se zeleninou v tortile. Zeleniny je tam podstatně víc. Hranolky osobně moc nemusím, ale tady je možné je vyměnit za bramborovou kaši. Jde o stokrát lepší variantu, i když je bramborová kaše zřejmě z prášku. Salát jako příloha je dobrá volba, ale je otázkou, jaký obsahuje dressing.“

Známka v testu Aha!: 3

Subway restaurant‘s

Kliknutím zvětšete

Jitka Rusková
„Tato bageta vede. Výhodou je, že si ji můžete nechat složit sami z řady nabízených ingrediencí. V tomto konkrétním případě bych vytkla jen slaninu a v případě dětí se nehodí feferonky. Bageta je celozrnná, zasytí tak lépe než bílé pečivo. Byla zapečená v grilu, ne upravena smažením, to je velká výhoda. Uvnitř není dressing, otázkou je cookies. Pro zdravého dospělého člověka jde o ideální rychlý oběd.“

František Maděra
„Jde o fast food, do kterého rád zajdu. Stejně jako Jitka bych si neobjednal slaninu a také černé olivy, jsou hodně tučné. Pozitivní je právě způsob přípravy, vidíte jednotlivé suroviny a můžete si říct, co do bagety chcete dát. Před zabalením se obsluha ptá, zda ji chcete osolit nebo opepřit, sůl se tak dá vyškrtnout. K pití bych osobně volil teplý zelený čaj, vodu, případně čerstvě vylisovaný džus s vodou. Ten se dá považovat za jednu z denní porci ovoce.“

Známka v testu Aha!: 1

Jaký oběd by si dali poradci Aha!?

Poradci Aha! se shodli, že z nabídky pěti různých fast foodů by složili jeden rychlý oběd. Jaký?

Jitka Rusková
Nutriční terapeutka. Pracuje v Poradenském centru Výživa dětí (www.vyzivadeti.cz).

„Zvolila bych bagetu Subway, jsem ale alergická na lepek. Z celé nabídky proto zůstanu u salátu a brambůrek bageterie Boulevard. I když by bylo lepší, kdyby byly pečené než smažené. Jako nápoj zvolím pomerančový džus, vhodnější by ho však bylo naředit 1:1 s neperlivou vodou.“

František Maděra
Člen juniorského národního týmu, Asociace kuchařů a cukrářů České republiky.

„Já si dám oběd s vyšší energetickou hodnotou. Určitě bagetu Subway a nepohrdnu ani čokoládovou sušenkou stejné značky. K tomu si dám brambory bageterie Boulevard. K pití džus. A přikoupil bych si ještě neperlivou vodu.“

Jídlo návykové jako droga

Většina jídel z fast foodů patří podle odborníků k návykovým. Naše tělo si velmi rychle zvykne zejména na kombinace sacharidů (bílé pečivo), tuků (smažené karbanátky a hranolky) a smaženého (hranolky). „Jídlo je chuťově poměrně hodně výrazné. Pokud si chuťové pohárky zvyknou na takto výraznou chuť, pak neosolené nebo jemně osolené pokrmy nevnímají jako plnohodnotné. To znamená, že nám nestačí. Člověk potom automaticky jde tam, kde mu nabídnou oběd co nejvýraznější chuti,“ vysvětluje Jitka Rusková.

Voda lepší bez bublinek

Záludné jsou v restauracích i nápoje, a nebudeme hodnotit zbytečný obsah cukru. Většina jich je nabízena jako perlivé. „Bublinky, CO2, mají jednu takovou záludnou vlastnost. Tím, jak procházejí ústy a jícnem do žaludku, tak jemně perlí a prokrvují sliznice. Máme subjektivně pocit, že jsme se napili, ale přitom takového nápoje vypijeme méně. Další věc je, že bublinky nadýmají. Dětem je určitě dávat nedoporučuji, nejvhodnější je pro ně neperlivá voda, případně doporučuji bublinky vymíchat,“ radí Jitka Rusková.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.