Šokující prognóza vědců: Evropu smete potopa! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Šokující prognóza vědců: Evropu smete potopa!

 (: Profimedia.cz)

PRAHA – Také už máte mrazů plné zuby? A vzpomínáte, jak jste loni v létě nadávali na tropická vedra? V tom případě si sedněte, ať vás to neporazí: Tohle je totiž jen začátek! V blízké budoucnosti nás nečeká vinou skleníkového efektu nic hezkého.

  • Do 60 let přijde apokalypsa
  • Česko budou ničit záplavy a sopky
  • Oceán utopí Nizozemí, část Německa, Dánska, Polska a Švédska
  • V Alpách zmizí sníh

Vědci vyhlašují nejvyšší stupeň poplachu. Radikálně v průběhu příštích 60 let stoupne teplota – ledovce na severním pólu začnou rychle tát, tím se zvedne hladina moří. Část Evropy mizí v oceánu, Středomoří se mění v poušť, řádí hurikány a dnes spící sopky, sever Evropy devastují povodně. Lidé trpí hladem, infekcemi, válčí o pitnou vodu... Vítejte v budoucnosti!

Někteří vědci, jako britský klimatolog, profesor David King, varují: „Zbývá nám maximálně 60 let do potopy! Tempo, jakým se Země otepluje, ale naznačuje, že pohroma přijde už daleko dřív. Pokud ihned nepřestaneme těžit ropu, která se stará o největší znečištění, přijde apokalypsa...“

Renomovaný expert na otázky podnebí prof. Moji Latif (51) z univerzity v německém Kielu souhlasí a vysvětluje: „Člověk stále více používá jednoduchá fosilní paliva – zemní plyn, ropu, uhlí. Kvůli tomu stoupá obsah oxidu uhličitého v atmosféře. Země proto nemůže přebytek tepla ventilovat do vesmíru – tzv. skleníkový efekt. Tím se stále rychleji ohřívá.“

Jak tedy bude vypadat Evropa v roce 2050?

● Česko...
Horká léta – teploty kolem 35 oC jsou už skoro běžné. Třeskuté zimy s mrazem až 50 oC, zároveň už ale nikdy nenapadne sníh. Úbytek zásob podzemní vody, Morava se pomalu mění v subtropy. Pravidelně přicházejí uragány, několikadenní deště. Říp a další dnes spící sopky (Doupov, Jeseníky, České středohoří, okolí Chebu) začnou chrlit lávu. Zemědělství ničí sucha a přemnožení škůdci. A několikrát ročně ničivé záplavy. Výškové budovy, jako třeba žižkovský vysílač v Praze, musí být strženy – vlny by je smetly.

● Itálie, Řecko, Kypr, Španělsko...
Středomoří se postupně mění v poušť, 20 – 25 % obyvatel trpí nedostatkem vody a potravin. Lesní požáry, vyschlé řeky, vlny tsunami, zemětřesení, smrtelné infekční nemoci. Region žijící kdysi z turistiky chudne.

● Alpy...
Rychle mizí sníh. Už skoro nikde nemůžete lyžovat.

● Nizozemí, Německo...
Až třetina Nizozemí, sever Německa včetně Berlína, kus Dánska, Polska a Švédska mizí v oceánu, jehož hladina se zvedla o několik metrů.

● Rusko...
Sibiřská tundra pomalu mizí.

● Finsko, Švédsko, Norsko...
Sněží jen zřídkakdy, mizí jehličnaté lesy, sever Evropy ničí prudké lijáky a záplavy.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.