Samička čekala 55 mláďat! Zemřela. Tajemství největšího žraloka světa | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Samička čekala 55 mláďat! Zemřela. Tajemství největšího žraloka světa

Obrovská tlama žraloka.
Obrovská tlama žraloka. (: internet)

FLORIDA – Americkému rybáři Buckymu Dennisovi se sice povedl rekordní úlovek, když chytil na Floridě v zátoce Boca Grande žraloka kladivouna, který vážil plných 500 kg, ochranářům přírody ale vstávají hrůzou vlasy na hlavě.

Americkému rybáři Buckymu Dennisovi se sice povedl rekordní úlovek, když chytil na Floridě v zátoce Boca Grande žraloka kladivouna, který vážil plných 500 kg, ochranářům přírody ale vstávají hrůzou vlasy na hlavě.

Samička žraloka, již koncem května usmrtil, totiž čekala v té době 55 mláďat, která se měla narodit každým dnem. Vědci se přitom dříve domnívali, že tento druh žraloka rodí maximálně 40 mláďat najednou. „Jsme rádi, že rybář obohatil naše centrum o významný exemplář, ale zároveň jsme smutní z toho, že jeho zásahem přišlo o život tolik mláďat,“ řekl ředitel Centra pro výzkum žraloků dr. Robert Hueter. Rybář se ale hájí: „Nevěděl jsem, že samička čeká mláďata, prostě jsem viděl velkou rybu, a tak jsem ji ulovil.“ Zda přes čtyři metry dlouhý žralok, jehož stáří odborníci odhadují na 40–50 let, je skutečně tím největším úlovkem, rozhodne Rybářská asociace koncem července.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.