Život paviánů: Za nevěru je smrt! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Život paviánů: Za nevěru je smrt!

Malý Muki – no řekněte, není roztomilý?
Malý Muki – no řekněte, není roztomilý?

BUDAPEŠŤ – Muki, miminko paviána pláštíkového, je miláčkem celé budapešťské zoo. O drobečka (1,2 kg) se jeho máma odmítla starat, tak se ho ujala místní zvěrolékařka. A ošetřovatelé tvrdí: „Muki je miloučký, už teď je ale dost dominantní. Bude z něj dobrý vůdce smečky.“


● Mají i vlastní »řeč«

Mazlík Muki: Co ho če ká? Harém milenek!

Slavná Brehmova encyklopedie Život zvířat o paviánech napsala: „Jsou to chlapiska špatná, vždy divocí, zlostní, nestydatí, chlípní, potměšilí…“

Jaká je pravda?

■ MINULOST: Ve starověkém Egyptě, před 5000 roky, byli posvátní. Považovali je za převtělené syny Thovta, boha kouzelnictví.
■ SOUČASNOST: Žijí v horách Etiopie či Súdánu. Při šplhání po stromech nejsou moc obratní, a tak žijí na zemi. Samci jsou vysocí až 76 cm a váží i 30 kg, samice 10 kg. Žerou ovoce, hmyz, ale uloví i malou antilopu.
■ JAK ŽIJÍ: V klanu, v němž je až 700 opic, panuje řád a pevná hierarchie. Až tyransky mu »šéfuje« vůdčí samec. Klan se dělí na menší až 100členné tlupy (každé šéfuje nejsilnější samec) a tlupy jsou ještě členěny na malé skupiny (i každá z nich má svého šéfa). Každý z »šéfů« má své »pobočníky«, kteří ho chrání. Neposlušnost »podřízených« se krutě trestá.
■ RVAČKY: Mladí samci se občas snaží sesadit »bezprostředního nadřízeného« ve rvačce. Na »velkého šéfa« si ale nikdo netroufne – pokud se tedy proti němu nevzbouří jeho »pobočníci«. Kdo je poražen, začne vítězi poníženě probírat srst.
Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšete■ SEX: Každý z vůdčích samců má vlastní harém samic, s nimiž se páří – když zemře, zdědí harém jeho synové. V rámci klanů nedochází k přebírání partnerek. Při výběru nových »milenek« (mladé samice) mají přednost ti, kteří jsou výše postavení, a dominantní samec má neomezený výběr.
■ SAMICE: Dospělí samci si předem rozebírají už samice-mláďata (ve věku 1,5 až 3 roky, přičemž pohlavní zralosti dosahují až kolem 7 let). Nejlépe se mají samice patřící do harému dominantního samce. Dostávají i lepší potravu. Samice se vždy páří jen s jedním samcem. Nevěra se neodpouští. Pokud samec mládě neuzná vlastním, zabije ho!
■ JACÍ PAVIÁNI JSOU: Odvážní, drzí a útoční. Nebezpečné jsou jejich velké ostré tesáky. Dobře organizovaná skupina odolá i útoku levharta. Troufnou si i na člověka. Klidně plení domorodá pole, i když na nich právě pracují ženy. Objeví-li se ale ozbrojení muži, utečou. Pokud je pavián ochočený, může hlídat stáda koz nebo pomáhá vyhledávat vodu.
■ JEJICH »ŘEČ«: Mají na 60 dorozumívacích zvuků a fůru gest. Třeba odvrácení pohledu znamená: »Nechci boj, vzdávám se.« Projevem nejvyšší úcty je nastavení zadku – nemusí jít jen o sex, gesto obecně znamená: »Ty jsi šéf.«


Autor: (mk)
Foto ara

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.