Bankomaty: Už jsou tady 20 let | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Bankomaty: Už jsou tady 20 let

 (: grafika Aha!)

PRAHA – Ve světě fungují už přes čtyřicet let, u nás však byl první bankomat uveden do provozu až před dvaceti lety. 15. ledna 1989 začal fungovat v pobočce České spořitelny na Václavském náměstí.

Mohli ho ovšem používat jen zaměstnanci České spořitelny. V současnosti jich je na území Česka rozmístěno zhruba tři a půl tisíce. Podle neoficiálních informací je v každém z bankomatů hotovost 5 milionů korun a průběžně se doplňuje.

V současnosti jsou v provozu bankomaty již páté generace. Ty jsou připojeny na internet, a umějí proto daleko více věcí, než je pouhé vydávání bankovek. Od loňska například funguje v Česku několik desítek takzvaných depozitních bankomatů, jimiž lze vkládat peníze na svůj účet či je poslat komukoli jinému. Bankomaty teď umožňují platit složenky, faktury, dobíjet mobilní telefon či se dozvědět o možnostech úvěrů.

Jak to bylo ve světě

První britský automat z roku 1967 vydával jednu desetilibrovou bankovku po vložení děrného štítku a PIN kódu. Pro větší částky se muselo použít více štítků. Přístroj už ale zobrazoval pomocí otočného válce zákazníkům pokyny »vložte kartu«, »zadejte váš PIN« či »odeberte peníze«, tedy podobné jako dnes. Američané, kteří si také nárokují vynález bankomatu, přišli s plastovou kartou s magnetickým proužkem a kódem PIN – jejich bankomat, označovaný již zkratkou ATM (Automated Teller Machine), byl zprovozněn v New Yorku v roce 1969. Karty s magnetickým proužkem pak od roku 1971 plně ovládly svět bankomatů a bezhotovostního placení.

Co nás ještě čeká

■ V blízké budoucnosti se budou prostřednictvím bankomatů platit třeba faktury za plyn či elektřinu.
■ Bankomaty budou sloužit i jako informační kiosek, v němž si budeme moci zjistit třeba jízdní řády či jak hrálo naše oblíbené mužstvo.
■ Bude možné i osobní nastavení uvítací stránky. Například by se na obrazovce mohl objevit nápis »Jako obvykle?«. A pak už bude stačit pouze potvrdit, že si jako obvykle přejeme vybrat 2000 korun a dobít příslušný mobilní telefon kreditem ve výši 500 korun.
■ Ovládat (s výjimkou zadání PINu) bankomat budeme moci i hlasem.
■ Různým reklamním agenturám pak budou bankomaty sloužit i jako nástroj pro prezentaci různých výrobků či služeb, nejen bankovních.

14.1.2009

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.