Bikava a Malcao: Velký návrat! A do obchodů přijdou možná znovu i žvýkačky Pedro a Donald! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Bikava a Malcao: Velký návrat! A do obchodů přijdou možná znovu i žvýkačky Pedro a Donald!

Bez pořádné žvýkačky kdysi nemohl žádný správný kluk vyrazit do ulic.
Bez pořádné žvýkačky kdysi nemohl žádný správný kluk vyrazit do ulic. (Aha! – Martin Pekárek, Profimedia.cz, ara)

PRAHA – Pamatujete si na kávu Bikava a kakaový prášek Malcao? Před rokem 1989 hity, pak se z obchodů ztratily. Dnes ale hlásí velkolepý návrat, jsou znovu na trhu a Češi je kupují čím dál víc!

Pamatujete si na kávu Bikava a kakaový prášek Malcao? Před rokem 1989 hity, pak se z obchodů ztratily. Dnes ale hlásí velkolepý návrat, jsou znovu na trhu a Češi je kupují čím dál víc! Stejně jako před nimi limonády Kofola a Vinea či stavebnice Merkur. Ano, i Češi jsou nostalgičtí… A tak se možná v obchodech brzy objeví i dvě nejoblíbenější žvýkačky našeho mládí: Pedro a Donald!

Bikavu stačí zalít horkou vodou a vytvoří kávu s mlékem i cukrem. Ještě populárnější bývalo kdysi Malcao, které se míchalo s kvalitnějším kakaem ze zahraničí. Bikava se stejně jako Malcao začala vyrábět už v 50. letech, ale až v roce 1967 dostala konečnou podobu, kterou jí vtiskl Bohumil Dryák (67). „Na vývoji receptury jsem tehdy pracoval zhruba tři měsíce. V Bydžově jsme měli laboratoř, kde jsme zkoušeli všechny suroviny. Pořád jsem skládal jiné poměry a pak se to ochutnávalo,“ popisuje vývoj Dryák. V dobách největší slávy Bydžovské mlékárny prodávali až 1300 tun Bikavy ročně. Ještě víc na dračku šlo Malcao, toho se vyrábělo 1900 tun ročně.

Jenže pak přišla v roce 1989 listopadová revoluce a oba nápoje se ztratily. „Otevřel se trh a vznikla tu obrovská zahraniční konkurence,“ vzpomíná Dryák. Obří obchodní řetězce odmítly oba výrobky nabízet, takže potkat jste je ještě před časem mohli maximálně v nemocnicích a v mateřinkách. Ale pozor – teď »bolševické klenoty« hlásí velký návrat. „Poslední dobou lidé hodně pečují o své zdraví, takže si své zákazníky nacházejí čím dál víc. Navíc většina si je ještě pamatuje,“ říká Dryák. Už je začaly nabízet i velké řetězce.

A podobná budoucnost možná čeká i kdysi nejpopulárnější žvýkačky Pedro a Donald. Dnešní čtyřicátníci na ně dodnes vzpomínají. Pedro – první skutečně chutná žvýkačka na našem trhu – růžová rýhovaná pochoutka s jahodovou příchutí. Teď, prý co nevidět, se má Pedro do obchodů vrátit, práva na jejich výrobu má česká firma Candy Plus. Pravda, už asi nebude stát 1 korunu, ale ta chuť! A zvažuje se i nákup licence na výrobu žvýkačky Donald. Žvýkačka stála 2,50 a v každé byl komiksový obrázek příhod Kačera Donalda. Jejich sbírání bývala mezi dětmi stejná mánie jako pak třeba »céčka«.

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšete
Další někdejší šlágry v obchodech
  • Sifon s bombičkami
    Vratné bombičky a skleněná láhev s železnou mřížkou. Jediná možnost, jak si doma vyrobit vodu s bublinkami. Přinesl konkurenci vodě se šťávou a šumákům. Jenže – bombičky byly nedostatkovým zbožím...
  • Céčka
    Ve skutečnosti obyčejné háčky na záclony se staly mezi dětmi sběratelským hitem číslo jedna.
  • Skládaný toaletní papír
    Na povrchu lesklý a zcela nefunkční dodnes mnohé z nás straší ve snech.
  • Menstruační vložky Violetta
    Stály se na ně fronty – jinak totiž přicházela v úvahu jen vata.
  • Dederonová košile
    Se silonovými punčochami a krepsilonovými ponožkami hit z tehdejší NDR. Její nošení s sebou ale přinášelo zarudlou a svědící pokožku.
  • Koberec Kovral
    Na tehdejší dobu kvalitní, nedal se ale skoro srolovat, a když se prošlapal, byl jak beton.
  • Cvičky Jarmily
    Bílé plátěné cvičky s gumou přes nárt tvořily vedle bílého nátělníku a červených trenýrek (chlapci) a modrých »bikin« (dívky) povinnou součást úboru školáků při hodinách tělesné výchovy.
  • Kotoučový magnetofon
    Na čtyřstopý »kotoučák« Tesla B4 dodnes s nostalgií vzpomínají čeští rockeři.
  • Motocykl Jawa 50 Pionýr
    »Fichtlů« se prodalo přes 1,5 milionu!
  • Voňavka Živé květy
    Příšerná vůně inspirovaná voňavkami ze SSSR. Vůně šeříku, či konvalinek.
  • Květované tapety
    Umakartová jádra koupelen, obří dřevotřískové obývací stěny, dřevěné »peřiňáky« (bedny na peřiny) a květované papírové tapety – kdo tohle v bytě měl, byl »in«.
  • Mončičák
    Po chundelaté figurce toužilo každé dítě.
  • Trabant
    Auto z »papundeklu«, další hit z tehdejší NDR.
  • Stavebnice Merkur
    Znovu je po letech k dostání, znovu je to šlágr – jen je mnohonásobně dražší.

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.