Průzkum Nedělního Aha!: co dělají Češi u televize? Pijeme pivo, usínáme, milujeme se! Kouká se vůbec někdo na »bednu«? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Průzkum Nedělního Aha!: co dělají Češi u televize? Pijeme pivo, usínáme, milujeme se! Kouká se vůbec někdo na »bednu«?

U televizoru usne zhruba každý pátý divák.
U televizoru usne zhruba každý pátý divák. (Aha! – Martin Pekárek, Profimedia.cz)

Filmaři a tvůrci televizních pořadů by se asi divili! Lidem často televize slouží spíš jako kulisa. U zapnuté »bedny« se totiž velice často věnujeme něčemu docela jinému, než je zírání na obrazovku.

Nedělní Aha! provedlo unikátní průzkum mezi téměř třemi stovkami respondentů a výsledek byl opravdu překvapující. Co tedy vlastně děláme u televize, když pak ani nevíme, co v ní dávali?

22% - Dáváme si šlofíka
Největší počet lidí u televize spí. Jen málokdo vidí za jeden večer celý televizní pořad či film. Málo platné, u »bedny« se prostě spí krásně. Nedivme se pak, že druhý den říkáme: v té televizi zase nic nedávali!

17% - Cpeme se jídlem
Řada lidí se u televize cpe. Nejoblíbenějším pokrmem jsou brambůrky, křupky, ale i další dobrůtky. Spousta lidí také kvůli tomu rapidně přibírá na váze. Brambůrky a podobné ňamky k televizi jsou ale pro nás jako droga, nedá se tomu odolat.

11% - Popíjíme alkohol
Více než každý desátý divák si u televize otevře láhev vína či piva a u toho si povídá se svou drahou polovičkou nebo dalšími rodinnými příslušníky.

9% - Pedikúra, kosmetika
Slušné procento žen si u běžícího televizního programu stříhá nehty, dělá si pleťové masky a další činnosti spojené se zkrášlováním těla.

8% - Sudoku, křížovky
Pořádná porce oslovených lidí si nedovede představit, že by u televize seděli jinak než s tužkou v ruce. A co dělají? Luští křížovky nebo sudoku. Drtivá většina oslovených lidí se totiž domnívá, že všechny filmy a seriály už stejně viděli a dívat se na ně znovu je prostě nuda. Raději si proto procvičují paměť luštěním.

7% - Čteme si
I když to skutečně nezní příliš logicky, sedm procent lidí se u televize nejraději věnuje čtení. Je jedno, zda je to kniha, časopis nebo třeba denní tisk. Přes den řada lidí nemá na čtení čas, proto na jejich zálibu dojde až večer u televize. Zajímavé je, že »televizní čtenáři« tvrdili, že je při četbě televize neruší. Někteří pak dokonce uvedli, že stíhají vnímat obojí – obsah knihy i televizní pořad.

6% - Káva a »dlouhý kouř«
Popíjení šálku kávy, čaje nebo pokuřování cigaret. Pro někoho je to teprve takhle ta správná televizní pohoda.

5% - Milostné hrátky
Pět procent lidí se u televize věnuje sexu. Nač čekat na noc? Ráno musíme brzy vstávat, takže využíváme každou minutu k sexuálním hrátkám.

4% - Hrajeme hry
U zapnutého televizoru také hrajeme hry na mobilu nebo počítači. Někteří jedinci se baví také psaním SMS zpráv, jiní si dají osvědčenou partičku karet.

3% - Hrajeme si se psem
Zvířecí mazlíčci si dokážou vynutit zájem. Kdo je doma má, musí během sledování televize drbat, hladit nebo v případě potřeby vyskočit a jít naplnit misku.

2% - Vyšíváme, pleteme
Už to sice není tak často zábava jako v minulosti, ale přesto si dvě procenta žen u televize krátí čas vyšíváním a podobnými ručními pracemi.

2% - Muži si holí vousy
Tak tohle je opravdu překvapivé. Několik mužských respondentů uvedlo, že se během vysílání s oblibou holí elektrickým strojkem.

2% - Probíráme sousedy
U televize, kde se většinou sejde celá rodina, se také často propírají ostatní lidé, často sousedé. Co, kdy, kde, kdo a s kým – to je nezřídka zajímavější než stokrát opakované televizní estrády.

1% - Prohlížíme si katalogy
Několik diváků si během vysílání prohlíží katalogy a letáky, které jim ten den přišly do poštovní schránky, a přemýšlejí, co výhodně nakoupit. Většinou prý ale stejně nic nekoupí.

1% - Sázíme
Především soutěživí muži si u televize vypisují zápasy a další sportovní utkání, na která si další den půjdou vsadit. Leckdy tím údajně dráždí celou rodinu, protože často přepínají na teletext, kde bývají uváděny kompletní i průběžné výsledky zápasů.

Takhle se »bavíme« během reklamy

40 % lidí odchází na WC
20 % lidí si zapálí cigaretu
15 % lidí si jde uvařit kávu, čaj nebo si jde pro pivo
10 % jde vyvenčit svého psa
5 % se jde umýt
4 % lidí se věnují přípravě jídla
4 % lidí přepínají televizi
2 % lidí si telefonují nebo posílají SMS

Kuriózní odpovědi
  • „Místo reklamy šmíruju dalekohledem sousedku.“
  • „U televize se někdy milujeme, ale nesmějí dávat fotbal.“
  • „Když dávají přenos ze Sněmovny, tak odcházím zvracet.“
  • „Když běží seriály, tak volám tchyni. To mám jistotu, že nebude dlouho žvanit.“
  • „Chtěla bych říct, že u televize něco zobu, ale spíš se hodí výraz žeru.“
  • „U televize nadávám.“
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.