Hravý méďa s pověstí zabijáka - Grizzly běhá rychlostí až 65 km/h! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Hravý méďa s pověstí zabijáka - Grizzly běhá rychlostí až 65 km/h!

Je opředený mnoha mýty. Díky knihám odehrávajícím se uprostřed americké divočiny má pověst nemilosrdného vraždícího monstra, které zlikviduje každého živého tvora v okolí. Je medvěd grizzly opravdu tak nebezpečný? Co o tomto zajímavém zvířeti vlastně víme?


● Grizzly, stejně jako drtivá většina jiných zvířat, je velmi hravé stvoření. Při jeho rozměrech a hmotnosti může taková hra skončit pro okolí i tragicky, to ovšem grizzlyho nezastaví. Má prostě rád hry, a když se do toho pustí, létají chlupy na všechny strany.
Kliknutím zvětšete● Dospělý medvěd grizzly váží až 500 kg. Když se taková hromada svalů a ostrých zubů a drápů vydá na lov, většina ostatních obyvatel lesa hledá, kde se schovat.
● I když to tak nevypadá, medvěd grizzly není pouze šelmou. Je všežravec a rád si pochutná na koříncích, lesních plodech, hmyzu, larvách, rybách, ale i na velkých savcích a mršinách. Ve svém přirozeném Kliknutím zvětšeteprostředí prakticky nemá nepřítele, proto uloví koho chce a kdy se mu zamane. Jeho jediným nepřítelem je člověk.
● Tlapy medvěda grizzlyho jsou velmi široké. Drápy nejdou zasunout a neustále se proto obrušují o kamení, takže nejsou příliš ostré. Kromě chůze slouží tlapy i k lovu ryb a samozřejmě k obraně.
● Medvěd grizzly se v přírodě dožívá i 30 let. Rozmnožování jsou samice schopné již ve třech letech, samci pak o rok později. Kliknutím zvětšeteBřezost trvá 180–250 dnů a samice obvykle porodí 2 mláďata.
● Grizzly vypadá jako neobratný kolohnát, takže lidé podceňují jeho rychlost. To se ostatně mnohým nevyplatilo. Grizzly je totiž na vzdálenost 50–100 metrů schopen vyvinout rychlost kolem 65 km/h, což je tempo cválajícího koně!


Autor: (mik)
Foto Profimedia.cz

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.