Zdena Sekvencová má doma 13 živých »plyšáků« - Jsem opičí máma! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Zdena Sekvencová má doma 13 živých »plyšáků« - Jsem opičí máma!

Zdena Sekvencová má doma třináct opiček.
Zdena Sekvencová má doma třináct opiček. (pro Aha! – Jana Sekvencová, Martin Pekárek)

VYŠKOV – Zdena Sekvencová (42) z Vyškova propadla s manželem neobvyklé vášni. V domku chová 13 opiček drápkatých.

Zdena Sekvencová (42) z Vyškova propadla s manželem neobvyklé vášni. V domku chová 13 opiček drápkatých.

O opičkách z Jižní Ameriky má Zdena nastudované prakticky vše. „Nemám moc ráda, když je někdo obléká do čepiček a dává jim plenky. My chceme, aby žily v co nejpřirozenějším prostředí,“ zdůrazňuje chovatelka. A tak se 13 tamarínů a kosmanů prohání v přízemí domku v ubikacích připomínajících prales, v létě pak dovádí ve voliérách na zahradě.

Jen dvakrát musela Zdena Sekvencová svoje zásady porušit. To když se opičí rodiče odmítli o potomky postarat. „Když opičátko spadne rodičům ze zad, nemá bez pomoci člověka šanci přežít. Vypiplat ho je ale obtížné. Musíte ho každé dvě hodiny krmit a pak mu masírovat bříško. Mládě si pak myslí, že jste jeho máma vy,“ vzpomíná Sekvencová. Dvě opičí miminka – Tanu a Toníka – nosila všude s sebou. „Stali se z nich členové rodiny. Takové mládě se pak už k ostatním opicím vrátit nemůže, nepřijali by ho. Dlouho mi trvalo, než jsem pro ně našla domovy, kde jsem si byla jistá, že se o ně dobře postarají. Naštěstí je můžu chodit navštěvovat,“ usmívá se.

Chov drápkatých opiček je velmi finančně náročný, to ale Zdeně Sekvencové nevadí. „Raději koupím opicím novou prolézačku, než sobě třeba sukni.“

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.