10 mýtů v kuchyni! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

10 mýtů v kuchyni!

Vaření je opředeno mnoha mýty.
Vaření je opředeno mnoha mýty. (Profimedia.cz)

PRAHA – Kuchyně je místem, jež si zamilujete, nebo se stane životním nepřítelem. Jak hospodyňka, tak vyznavačka rychlého občerstvení však zná mýty, které se o vaření tradují. Co je na nich pravdy?

Kuchyně je místem, jež si zamilujete, nebo se stane životním nepřítelem. Jak hospodyňka, tak vyznavačka rychlého občerstvení však zná mýty, které se o vaření tradují. Co je na nich pravdy?

  1. Prudce opečené maso zůstává šťavnatější.
    MÝTUS. V pokusu se dvěma stejnými kusy masa bylo jedno prudce opečeno a druhé se opeklo pomalejší cestou. Kdyby měl opravdu být první kousek masa šťavnatější, vážil by více. To se ale nestalo. Vysoká teplota se stará o to, aby se povrchové proteiny v mase spojily s hnědým povrchem, který dělá typickou chuť. Tato kůrčička však rozhodně není nepropustná.
  2. Miska s práškem do pečiva v ledničce absorbuje nelibý zápach.
    MÝTUS. To je asi pohádka, kterou vymyslel sám výrobce. Zabalte raději »voňavá« jídla do plastové fólie a čas od času umyjte lednici.
  3. V mikrovlnné troubě se zničí více živin než při vaření.
    MÝTUS. Při každém způsobu vaření klesá v důsledku tepla obsah živin. Při běžném vaření se ztrácejí vitaminy, ohříváli se jídlo příliš dlouze nebo pokud se vaří ve vodě. Záření z mikrovlnné trouby přivádí molekuly (především vody) v potravinách ke tření, čímž vede k rychlému a rovnoměrnému zahřívání. Tím jsou dokonce chráněny živiny.
  4. Olivový olej se nehodí pro fritování.
    MÝTUS. Přírodní, za studena lisovaný olivový olej začíná kouřit asi při 180 stupních, rafinovaný olivový olej dokonce až při 210 stupních. Je tedy k fritování vhodný. Dražší olivový olej můžeme použít třeba do salátů, kde se může rozvinout jeho plné aroma. Na pánev je vhodnější použít rostlinný či slunečnicový olej.
  5. Dužina v pomerančovém džusu je ve skutečnosti bavlněné vlákno.
    MÝTUS. V koncentrované čerstvě vylisované šťávě se odfiltruje a poté ztuhne nadbytečná voda a dužina. Podle předpisů pro ovocné šťávy se při výrobě smějí přidávat pouze voda, aromatické látky a získaná dužina.
  6. Poškrábaná teflonová pánev může způsobit rakovinu.
    MÝTUS. Teflon je látkou, která jen stěží reaguje s jinými. Až při teplotě nad 260 stupňů se začíná teflonová vrstva rozkládat. Nezáleží na tom, jestli je poškrábaná, či ne.
  7. Stříbrná lžíce v šampusu drží uvnitř kyselinu uhličitou.
    MÝTUS. Jediná možnost, aby se zabránilo unikání kyseliny uhličité, je správný korek. Pouze když je láhev zteplalá, může pomoci kovová lžíce, aby se sekt v ledničce rychleji ochladil. Ve vychlazeném sektu pak zůstává více kyseliny uhličité.
  8. Roztáté potraviny znovu nezamrazovat.
    MÝTUS. Odpovídající upozornění na zamrazených potravinách je jen zákonem předepsané varování. Výrobce tím nemůže ručit za to, že spotřebitel zachází s potravinou nepatřičně. Opětovné zmrazování přerušuje růst mikroorganismů.
  9. Sushi je syrová ryba
    MÝTUS. Sushi znamená »nakyslé« a odvolává se na speciální, v octě uvařenou rýži. Syrová ryba se nazývá »sashimi«.
  10. Coca-cola rozpouští maso
    MÝTUS. Tento drb ve 30. letech rozšířila konkurence. Maso se kvašením nerozkládá. Kyselina fosforečná způsobuje pouze to, že nabobtná.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.