Genetický kód vyhynulého chobotnatce byl rozluštěn. Objeví se... Mamuti v pražské zoo? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Genetický kód vyhynulého chobotnatce byl rozluštěn. Objeví se... Mamuti v pražské zoo?

 (Aha! – Profimedia.cz)

Minulý týden vědci z univerzity v Pensylvánii oznámili šokující informaci, že se jim podařilo rozluštit genetický kód mamuta. To totiž znamená, že doba, kdy budou vědci pomocí genetiky schopni znovu oživit dávno vyhynulý živočišný druh, už není tak daleko. Budeme se chodit do zoo dívat na zvířata, která žila před tisíci a miliony let? A jak by to asi vypadalo, kdyby se objevil mamut třeba v pražské zoo? Trochu jsme si s touhle představou pohráli a pomocí počítačové technologie chlupatého chobotnatce umístili do výběhu slonů už dnes.

  1. Oživlým mamutem je mamut císařský, tedy největší známý druh mamuta. Vysoký byl kolem 4 metrů a vážil asi 6–8 tun. Velikostí prakticky odpovídal slonům africkým, takže výběh by se snad nemusel rozšiřovat a zvětšovat. Možná bude ale potřeba výběh zastřešit a upravit teplotu. Mamut totiž má raději zimu než teplo.
  2. Na rozdíl od slonů byl mamut porostlý srstí. Slona ošetřovatelé prostě osprchují hadicí, mamuta by zřejmě museli i česat. Starost o zdravou srst je totiž jednou ze základních povinností dobrého ošetřovatele. Zřejmě by si museli nechat i vyrobit speciální maxinůžky a maxihřeben.
  3. Slon denně sežere přes 100 kg potravy a vypije kolem 150 litrů vody. Mamutova spotřeba bude dost podobná. Jenom není jisté, zda by zoo nebyla nucena ještě založit speciální skleníky, ve kterých by pěstovala mamutovu oblíbenou potravu – rostliny, které už dávno na Zemi neexistují. Mamut by si ovšem měl zvyknout a spokojit se se zeleninou, trávou, senem a větvemi různých lesních rostlin.
  4. Nejdelší sloní kly měly kolem 3 metrů. Mamut má v tomto směru navrch. Kly některých druhů měly i 5 metrů! Možná tedy bude potřeba najmout speciální ochranku, protože pytláci a obchodníci se slonovinou se jistě budou moci přetrhnout, aby takové monumentální kly dostali. Materiál z mamutích klů je totiž vyvažován zlatem.
  5. Mamut by pro pražskou zoo byl určitě obrovským lákadlem a zdrojem velkých příjmů. Je téměř jisté, že podívat se na živého mamuta by jezdili lidé z druhého konce světa. Třeba by nakonec muselo vedení zoo vydat i jakési pořadníky. Chcete vidět mamuta? Zapište se a za půl roku na vás přijde řada. Samozřejmě za pěkně »mastné« vstupné.
  6. Vědci by v laboratořích asi oživili nejprve jeden exemplář. Aby nebyl smutný, bude mu potřeba sehnat partnera. Buďto bude potřeba »vyrobit« dalšího, pokud možno opačného pohlaví, nebo se ošetřovatelé pokusí skamarádit mamuta se slony. Nejjednodušší ovšem určitě bude vypustit do výběhu páreček.

Pavel Brandl, zoologický náměstek pražské zoo: Mamut by se nám do výběhu vešel!...říká se smíchem

Vešel by se takový mamut do některého ze současných výběhů, nebo by bylo nutné vybudovat zcela nový specializovaný areál?
„Náš současný chovný samec slona indického váží 4600 kg, není ale zdaleka největším sloním samcem v Evropě. Kalimero v zoo Bekse Bergen váží 7 tun, takže i mamut o hmotnosti 6–8 tun by se do současného zařízení vešel.“

Mělo by takové zvíře, jediný exemplář na světě, nějaké speciální zacházení, případně vědecký tým, který by ho zkoumal?
„Určitě – takové zvíře by bylo VIP, o tom není pochyb.“

Kolik by toho zvíře takové velikosti a hmotnosti denně spořádalo, dá se to srovnat třeba se slonem?
„Krmná dávka je srovnatelná se slonem, celkem už není rozdíl, zda bychom krmili dva obyčejné slony nebo jednoho »nadslona«.“

Očekávala by vaše zoo v takovém případě nějaké těžkosti?
„Ano, patrně bychom se zhroutili pod náporem návštěvníků. Ale to by byly celkem příjemné starosti. A kdyby byl mamut srstnatý, nemuseli bychom mu topit! A i v zimě by byl 24 hodin venku v expozici!“

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.