24 faktů o svátcích roku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

24 faktů o svátcích roku

PRAHA – Svátky klidu a míru? České ženy si o tom myslí své. Pečení cukroví, gruntování, shánění dárků… V době předvánočních shonů nekrvácí jen naše peněženka. Chřadne také naše zdraví a mysl.


● Štědrý den nastane přesně za měsíc
● Začíná hektické období předvánočního shonu
● Lékaři nás před ním varují

Podle nejnovější vědecké studie se zvyšuje krevní tlak na nebezpečnou hodnotu u poloviny nakupujících. To může mít za následek srdeční onemocnění, infarkt a problémy s ledvinami. Vždyť jen nepatrně zvýšený krevní tlak vede k migréně, záchvatům paniky a osteoporóze.

Během vánočních nákupů se zvyšuje frekvence srdečních úderů o 10 procent. Vědci požádali 15 žen a 15 mužů, aby sehnali za 75 minut co nejvíce vánočních dárků. Zatímco muži se cítili více vystresovaní až po nakupování, u žen se zvýšila hladina stresu během nakupování až třikrát.

Místo zběsilého lítání po obchodních centrech objednejte dárky prostřednictvím internetu. Čas, který uspoříte, můžete pak věnovat rozjímání nad tradičním smyslem Vánoc. Možná vám pomůže následujících 24 faktů.

1. Advent (latinsky adventus) znamená doslova »příchod«. Doba adventní trvá čtyři neděle a je přípravou na vánoční svátky. Znamená oslavu čtyř tisíc let, po které lidstvo čekalo na příchod Vykupitele.

2. Ježíšek by musel navštívit 822 domovů za sekundu, aby stihl na Štědrý den obdarovat všechny domácnosti. Navíc by musel cestovat rychlostí asi 1046 kilometrů za sekundu.

3. Mnoho částí z živého stromečku se dá sníst. Například jehličí je velmi zdravé, protože obsahuje nezanedbatelné množství vitaminu C.

4. Podle znalců bible se Ježíš nenarodil ve chlévě, nýbrž v jeskyni.

Kliknutím zvětšete5. Koledy se v kostelech začaly zpívat až ve 13. století, kdy je představil František z Assisi. U nás se koleduje od doby husitské (15. století). Veřejných koled se dokonce účastnily i prostitutky. Dobou koledování bylo období mezi Štědrým dnem a svátkem Tří králů. Nejčastěji se ovšem koledovalo na Štěpána (Koleda, koleda, Štěpáne) a Nový rok.

6. Američanům zavedli Santu Clause Nizozemci. Když v 17. století osídlili dnešní New York, přivezli s sebou i tradiční postavu z nizozemských pohádek zvanou Sinter Klaas, který hodné děti navštěvuje 5. prosince.

7. V Evropě vyrůstá každý rok téměř 60 milionů vánočních stromků.

8. Dnes známý »líbací« zvyk pod jmelím pochází z Anglie. Muž smí pod jmelím políbit jakoukoliv dívku či ženu. Za každý polibek se utrhne jedna bílá bobulka. Poslední bobule se však nechává až do dalších Vánoc, aby z domu neodešla láska.

9. Podle skupiny teologů se Ježíš nenarodil v prosinci, ale někdy v září mezi 6. stoletím před Kristem a rokem 30 našeho letopočtu. Podle mínění jiných se Ježíš narodil v dubnu.

10. Zkratka Xmas (z anglického Christmas) není prosta náboženského významu. Písmeno X je řecká zkratka pro Krista.

11. Nejvyšší strom (67,36 m) byl vztyčen na vánočním trhu ve Washingtonu roku 1950.

12. Zavěšené dárky a kolekce na stromečku pocházejí od druidů. Ti věřili, že strom jim naděluje všechny dobré věci.

13. Nákupní horečka před Vánocemi propukla poprvé v USA, když během 2. světové války začali příbuzní vojáků posílat dárky do ciziny.

14. Astronomové věří, že hvězda betlémská může být kometou nebo planetou Uranu.

15. Nejúspěšnější vánoční písní všech dob jsou »Bílé vánoce« od Binga Crosbyho. Od roku 1942 se prodalo na celém světě přes 50 milionu kopií.

16. Elektrická světla na ozdobení stromečku vynalezl v roce 1882 Američan Edward Johnson.

17. Vánoční dárky si dávali už staří Římané. Později se nadělování dárků na Vánoce stalo projevem přátelství a křesťanské lásky k bližnímu. U nás nosil dárky původně svatý Mikuláš – 6. prosince. Ježíšek vznikl z původně německého Christkind, jemuž říkali nejprve zkomoleně Kristkyndle.

18. Jedna z legend praví, že jmelí bylo původně stromem, z jehož větví Josef vyřezal kolébku pro Ježíška. Po třiatřiceti letech tento strom porazili Římané a vyrobili z něj kříž, na kterém zemřel Kristus. Strom hanbou seschl a přeměnil se v rostlinu, z níž jsou živy stromy, stejně jako jsou věřící živi z Kristova těla.

19. Populární píseň Rolničky, rolničky (v originálu Jingle Bells) se stala prvním popěvkem, který zazněl z vesmíru. Zazpívala jej posádka vesmírné lodi Gemini.

20. Navzdory legendě o třech králích bible nikdy jejich přesný počet neudává.

21. Tradici vánočního stromku založil irský opat Kolumbán, který v 6. století kázal pod ozdobenou jedlí o narození Ježíše v Betlémě. První vánoční stromek se v Čechách rozsvítil ve vile ředitele Stavovského divadla Liebicha roku 1812.

22. Největší vánoční cukroví vzniklo v roce 1991 v Austrálii. Měřilo 45,72 metru.

23. Nejvíc vánočních singlů na první příčce hitparád měla skupina Beatles (1963, 1965, 1967).

24. V Řecku, Itálii, Španělsku a Německu dostávají zaměstnanci ze zákona vánoční prémii ve výši jednoho měsíčního platu.


Autor: (mk, šum)
Foto: www.ceskyjezisek.cz

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.