11 260 Kč - Tolik podle průzkumu utratí každý z nás za Vánoce! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

11 260 Kč - Tolik podle průzkumu utratí každý z nás za Vánoce!

Za vánoční dárky každý z Čechů utratí v průměru 7850 Kč.
Za vánoční dárky každý z Čechů utratí v průměru 7850 Kč. (Profimedia.cz)

PRAHA – 11 260 Kč! Tak přesně tolik utratí podle nejnovějšího průzkumu každý z nás za letošní Vánoce! Oproti loňsku se tak naše náklady na nejočekávanější svátky roku zvýší o 290 korun

.

Letos si na Vánoce zase připlatíme. Podle průzkumu TNS AISA to bude o 290 Kč víc než loni a každý z nás tak vydá více než 11 tisíc korun za vánoční nákupy.

Za dárky, vánoční dekorace i potraviny tak utratíme víc než třeba naši západní sousedé z Německa. Přitom právě Německo je jednou z destinací, kam se řada Čechů vydá na vánoční nákupy. Méně než u nás zaplatí za potraviny, spotřební zboží a hlavně za elektroniku. Do zahraničí pak chtějí zamířit hlavně mladší lidé – do 29 let.

Jak čeští muži, tak i české ženy pak míní za dárky pro svoje blízké utratit 7850 korun, za potraviny a nápoje, kapra a stromek dalších 3410 korun. Průměrná čtyřčlenná česká rodina pak za Vánoce utratí asi 22 520 korun.

A kolik lidí průměrný Čech na Vánoce obdaruje? Podle průzkumu je to sedm osob. Průměrná cena vydaná na nákup dárků pro jednoho obdarovaného je pak 1120 korun.

Nakupování vánočních dárků plánujeme dlouho dopředu a šetříme na ně. Tři z deseti dospělých Čechů si pak na vánoční nákupy berou půjčky. Nejčastěji přitom uvažují o krátkodobém úvěru z kreditní karty. Tu hodlá použít při nakupování téměř čtvrtina lidí. Dalších osm procent si chce sjednat spotřebitelskou půjčku.

Češi nakupují rychle!

PRAHA – V Česku jsme přeborníky v rychlosti a efektivitě nakupování! Nakupovat chodíme průměrně desetkrát za měsíc, zatímco třeba Rusové, Rumuni nebo Poláci až dvakrát častěji.

Navíc, když už jdeme nakupovat, strávíme v obchodech až o třetinu méně času než všichni Středoevropané a Východoevropané dohromady. Zato na útratách se to nijak neodráží. A jaký je rozdíl mezi muži a ženami při nakupování vánočních dárků? Čeští muži nechávají tradičně nákupy na poslední chvíli. Až na Štědrý den jich loni nakupovala celá třetina, oproti 16 % českých žen.

19.11.2008

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.