Britští vědci: 20 potravin pro dlouhověkost | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Britští vědci: 20 potravin pro dlouhověkost

 (: ara)

LONDÝN – Existují potraviny, které vám zajistí dlouhý a aktivní život. Asi nikoho nepřekvapí, že jsou mezi nimi ovoce a zelenina. Příjemnějším zjištěním je, že mezi doporučované poživatiny patří také ty, jimiž si nezřídka zpříjemňujeme všední dny, např. kafe nebo čokoláda! Britští vědci nyní ustanovili dvacet potravin, které by měl člověk konzumovat, pokud si chce život nejen prodloužit, ale také zkvalitnit.

  1. Jablka: Obsahují zejména polyfenoly (látky, které chrání organismus před rakovinou a nemocemi srdce).
  2. Ostružiny: Mají vysoký podíl antokyaninů (pomáhají udržovat zdravé cévy).
  3. Černý čaj: Jsou v něm antioxidanty (pitím černého čaje se snižuje hladina cholesterolu, čaj působí blahodárně na metabolismus).
  4. Borůvky: Stejně jako ostružiny obsahují hodně antokyaninů.
  5. Brokolice: Ze zeleniny je nejbohatší na polyfenoly.
  6. Celozrnný chléb: Je bohatý na vlákninu a fenolické kyseliny, které chrání proti chronickým onemocněním.
  7. Třešně: Obsahují antokyaniny, které pomáhají udržovat cévy zdravé.
  8. Cherry rajčátka: Ukrývají v sobě quercetin, látku, která snižuje riziko rakoviny tlustého střeva.
  9. Káva: Obsahuje látky chránící organismus před rakovinou a srdečními onemocněními
  10. Brusinky: Díky obsaženému procianidinu chrání před infekcí.
  11. Hořká čokoláda: Látka epikatechin pomáhá udržovat v kondici mozek. Prospívá také paměti a učení.
  12. Zelený čaj: Je zdravý díky polyfenolům.
  13. Pomeranče: Obsahují hesperedin – látku, která prospívá srdci.
  14. Broskve: Jsou bohaténa epikatechin a fenolické kyseliny.
  15. Švestky: Stejně jako broskve jsou prospěšné díky obsaženým fenolickým kyselinám a epikatechinu.
  16. Maliny: Obsahují antokyaniny.
  17. Červené víno: Má v sobě velké množství antokyaninů a fenolických kyselin.
  18. Červená cibule: Vysoké procento quercetinu.
  19. Špenát: Je zásobárnou polyfenolů.
  20. Jahody: Obsahují antokyaniny a ellagické kyseliny, které dokážou snížit krevní tlak.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.