Jak na nemoc bez lékařů? Skvělé tipy od britských odborníků | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Jak na nemoc bez lékařů? Skvělé tipy od britských odborníků

Když je vám ouvej, nemusíte hned běžet k lékaři.
Když je vám ouvej, nemusíte hned běžet k lékaři. (Profimedia.cz)

LONDÝN – Na bolest hlavy pomáhají cereálie, proti nachlazení horká koupel. To jsou rady britských lékařů-specialistů, jak může člověk vyzrát na běžné zdravotní trable, aniž by musel hodiny sedět v čekárně ordinace.

Rýma
Dejte si aspoň 20 minut horkou koupel! Prof. Ron Eccles, šéf lékařského centra specializujícího se na nachlazení: „Velmi vysoká teplota zamezí viru v šíření. Stačí i jakákoli jiná forma horké páry – třeba sauna nebo inhalace.“

Ischias
„Stěhoval jsem dvě těžké bedny, a najednou mě chytla silná křeč do zad a nemohl jsem se hnout,“ říká Robin Shepherd, předseda Osteopatické rady. „Položil jsem se tedy na záda, ohnul obě kolena a chodidla postavil na zem. Pod záda jsem si dal tenisák – pod to nejbolavější místo. Pak jsem prudce zatlačil na míček a chvíli se po něm »vozil« tam a zpět. Svaly se rychle uvolnily a bolest odezněla.“

Jizvy
Plastický chirurg Alex Caridis radí vetřít po říznutí do rány zvlhčující krém. Zastaví krvácení a předchází vytvoření jizvy. Samotné masírování rány pomáhá také – masírujte ránu třikrát denně alespoň 5 minut

Bolavé nohy
Když dlouho stojíte, nenamáháte lýtkové svaly. Krev proudí jen v okolí kotníků a to způsobuje bolest. Proto je vhodné střídavě desetkrát na chvíli skrčit každé koleno, tím nohy prokrvíte.

Průjem
Předejděte dehydrataci, která průjem provází. Dr. Kevin Whelal doporučuje tuhle směs: 4 dcl vody, 4 lžičky cukru a půl lžičky soli. Při průjmu způsobeném některými antibiotiky je vhodné si dát probiotický nápoj. Antibiotika totiž likvidují i potřebné bakterie ve střevech a nápoj je doplňuje.

Podlitiny pod nehtem
Lékař Mike O´Neil doporučuje nažhavit ostrý hrot jehly a nehet propíchnout co nejblíže k měsíčku. Krev tak vyteče ven a bolest odezní.

Bolest hlavy
Dr. Andrew Dowson bolest hlavy léčí tím, že si dá misku cereálií. Často stačí jen něco sladkého – cukr má na bolesti hlavy blahodárné účinky.

Kontaktní čočky
Když vám kontaktní čočka »zaleze« do zadní části oka, nedotýkejte se přímo bulvy. Zavřete oko a přejíždějte prstem po víčku od vnějšího koutku k nosu. Nebo otevřené oko ponořte do umyvadla s vodou, ta pomůže čočce vyplavat.

Kašel
Snažte se kašlat co nejméně. Když na vás přijde potřeba odkašlat si, zkuste ji přemoci. Čím více kašlete, tím podrážděnější je vaše hrdlo.

Bolest zad
Revmatolog Neil Hopkinson doporučuje 2 paraleny 4x za den – svaly se tím uvolní. „Jakmile odezní největší bolest, jděte na 20minutovou procházku, aby se záda prokrvila. Pak si vzpřímeně sedněte na židli a na kříž si přiložte srolovaný ručník.“

Infekce uší a krku
Při podezření na výskyt infekce v uchu si do něj dejte kousek vaty, kdykoli hrozí kontakt s vodou. Vlhkost by v uchu způsobila rychlejší šíření bakterií. Krční infekci nejlépe zažehná vypití velkého množství vody a bylinného čaje

Nespavost
Nemůžeteli usnout, přečtěte si noviny nebo knihu. Je to mnohem účinnější než sledování televize. Všechny ty barvy a zvuky upoutávají příliš pozornosti mozku. Nezůstávejte při čtení v posteli, pohled na budík by vás mohl stresovat. Do postele běžte opravdu unaveni.

Suchá pokožka
Vysoušení pokožky může být způsobeno ústředním topením a přetopeným prostředím. Dr. Paul Griffiths radí umístit na radiátor nádobu s vodou a pravidelně ji doplňovat. Zvýšíte tak vlhkost v bytě.

Babičky radí...

  • Krvácení z nosu zastavíte zředěnou citronovou šťávou.
  • Žáha vás přestane pálit, napijeteli se trochy osolené vody.
  • Rozpraskané rty se lépe hojí, natřete-li je smetanou.
  • Škytavku zastavíte, polknete-li rychle lžičku cukru.
  • Proti kašli pomůže cibulová šťáva s medem – po lžičkách několikrát denně.
  • Proti průjmu jsou velmi účinné sušené borůvky.
  • Bolest zubů: vedle nemocného zubu rozkousejte hřebíček.
  • Bolest v krku: asi 1,5 cm silnou vrstvu tvarohu vložte mezi dva šátky a jako obklad přiložte na krk.
  • Bolest hlavy: do šálku espressa si dejte několik kapek citronové šťávy.
  • Chřipka: denně snězte dva syrové stroužky česneku.
  • Horečka: vlněné ponožky navlhčete ve vlažné vodě s octem a noste 1 hodinu.
  • Na menstruační bolesti je skvělé tření kotníku. Akupresurní technika zabírá u 97 % žen.
  • Omdlení zabrání stahování »půlek«. Nažene se tak totiž více krve do mozku a ten má tak rázem dost kyslíku, aby krátkou slabost překonal.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.