Jak ušetřit a nešetřit na svém chlupatém miláčkovi - Je dobré psovi vyvařovat? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Jak ušetřit a nešetřit na svém chlupatém miláčkovi - Je dobré psovi vyvařovat?

Fotografie
Fotografie (internal)

Čas, kdy pes strávil svůj život na řetězu u boudy a do vysloužilého hrnce dostal zbytky od večeře, je naštěstí pryč. Dnešní trh nabízí velké množství druhů krmiv pro psy. Váš pejsek si může pochutnávat na jehněčích granulích, které může střídat s kuřecími konzervami či lososovými paštikami. Základem jeho oběda by však měly být právě granule.

Ty nejlevnější seženete v každém supermarketu doslova za pár korun, až po ty za několik tisíc. Jaký je v nich rozdíl? Nedělní Aha! vám poradí, jak vybrat to nejlepší krmení právě pro vašeho pejska.

Druhy psích granulí

Psí granule můžeme rozdělit podle kvality a ceny do tří kategorií:
● Standardní (Pedigree Pal, Chappi, Friskies)
● Prémiová (Chicopee, Acana, Anka, K9)
● Superprémiová (Royal Canin, Eukanuba, Hill´s)

Hlavní rozdíl spočívá ve výběru použitých vstupních surovin a jejich kontrole. Levná krmiva jsou často vyráběná z obilného šrotu, kuřecích koster a masokostní moučky. Při výrobě prémiových a superprémiových krmiv jsou používána celá kuřata a obilí se stejnými hygienickými požadavky jako pro lidi. Krmit psa univerzálním krmivem z obchoďáku za dvě stovky je přinejmenším nevhodné a váš pes si to od vás nezaslouží. Každé plemeno má díky svým morfologickým a fyziologickým rozdílům také podstatně odlišné nároky na výživu.

Jakou dobrotu vybrat?

Krátké tlamy boxerů, mopsů a dalších krátkolebých plemen nejsou zrovna nejvhodnější ke sbírání klasických granulí z misky a nutí často psy k nasávání a hltání potravy. Také univerzální velikost granulí pro jednotlivá plemena není nejvhodnější. Velká a obří plemena malé granule příliš rychle hltají a polykáním vzduchu zároveň se stravou u nich vznikají zažívací problémy. Další specifické požadavky na tvar, velikost a složení granulí má mnoho dalších plemen psů. Rozdíl mezi jednotlivými plemeny jasně dokazuje, že univerzální krmivo neexistuje a pro splnění požadavků jednotlivých, často rozdílných plemen psů musí být krmivo vyrobeno přesně podle jejich požadavků. Při běžném krmení je lepší podávat výrobcem doporučené množství granulí v suchém stavu. Potřeba kousat napomáhá zlepšit zubní a ústní hygienu psa. Obrušováním zubního plaku se zase napomáhá zabraňovat tvorbě zubního kamene. Vždy byste měli dodržet krmnou dávku, která je přesně vypočítaná pro zdravý vývoj psa. Zbytečným překrmováním krátíte život vašeho miláčka.

Vařit psovi domácí stravu?

Vařit pro psa je nejen náročné na čas i peníze, ale ani při nejlepší vůli váš pejsek nedostane takový přísun minerálů, vitaminů a důležitých prvků jako u kvalitního granulovaného krmiva. To je totiž dlouhodobým veterinárním výzkumem přesně podřízeno podle požadavků, například podle stáří a velikosti psa, často i podle specifikací jednotlivých plemen.Varování: Nikdy nekrmte psa lidskými kořeněnými nebo sladkými pochoutkami. Psovi to samozřejmě chutná, ale může to mít za následek i jeho smrt.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.