Česko – Itálie dnes odpoledne: Také budete u televize mlsat a popíjet? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Česko – Itálie dnes odpoledne: Také budete u televize mlsat a popíjet?

Z fotbalového fandy se během mistrovství světa může stát pěkný tlouštík.
Z fotbalového fandy se během mistrovství světa může stát pěkný tlouštík. (: Profimedia.cz)

PRAHA – Už dnes odpoledne budou naši čeští kluci s milionovýma nohama bojovat na mistrovství světa v Německu o postup s Itálií. Zatímco oni na trávníku vypotí během zápasu litry vody a shodí průměrně dvě kila, jejich fanoušci doma na kanapi u televize nebo v hospodě u pivka naopak pěkně přiberou.

Nedvěd shodí dvě kila,
fanoušci je přiberou...

Pivo, klobása, brambůrky, sem tam panák tvrdého a ... tukové buňky se »nafukují« a »nafukují«...

Během mistrovství se tak z hubeňoura může stát pěkný cvalda. Zarytý fanoušek až po devadesátiminutovém zápase zjistí, že vypil pěkný »plot« piv. Čím je totiž utkání napínavější, tím víc zlatavý mok a nejrůznější pochoutky chutnají! Jak je to možné?

„Pivo obsahuje hořké chmelové látky, které uklidňují. Čím víc je tedy člověk nervózní, tím stoupá potřeba napít se dalšího piva,“ vysvětluje dietní sestra Michaela Makasová. Pivo navíc povzbuzuje chuť k jídlu. „Proto tak rádi k pivu nebo vínu zakusujeme uzeniny, sýry, brambůrky nebo oříšky,“ dodává Makasová. Za večer tak mohou fanoušci přibrat i dvě kila.

Naopak hráči na trávníku se při zápase budou doslova koupat v potu. Vydají však jen tolik energie, kolik je ve dvou dvanáctkách a dvacetidekovém buřtu. „Průměrný energetický výdej fotbalisty, který váží 70 kg, je za zápas přibližně 5700 kilojoulů. Při vypití jednoho dvanácti stupňového piva fanoušek přijme 1850 kilojoulů a dvacet dekagramů párku se rovná 1500 kilojoulům,“ uvádí Aleš Tvrzník z Vědeckého a servisního pracoviště tělesné výchovy a sportu.

Podle českých lékařů je nejlepší dát si při fandění ve vedru vinný střik a zeleninový salát nebo čerstvé jahody. „Nejlepší je nepít alkohol vůbec. Když už ale musíte, zvolte například vinný střik v poměru tři deci vody na deci vína,“ radí lékař Jaroslav Procházka.

Víte, že…

  • 100 gramů chipsů představuje 500 kalorií a 35 g tuku.
  • 200 ml piva obsahuje 76 kalorií.
  • Kdo by při každém z 64 zápasů MS snědl balíček brambůrků, dostal by do sebe 60 000 kalorií.
  • Ženy »spálí« za den v průměru 2000 kalorií, muži 3500 kalorií. Kdo si dá během fotbalového zápasu pizzu, pivo a plechovku arašídů, přijme 2140 kalorií.

Co si dát u televizního fotbalu

  • Gumové medvídky. Lepší než jíst sladkosti. Nemají žádný tuk a obsahují 350 kalorií na 100 gramů.
  • Minerálky. Kdo pije pivo, tomu sice klesá krevní tlak a cholesterol, ovšem problém je v tom, že piva se pije příliš mnoho, a to pak zesiluje pocit hladu.
  • Praženou kukuřici. Obsahuje jen pětinu kalorií chipsů a oříšků.
  • Zeleninu. Ovoce a zelenina jsou chutnou alternativou, se kterou nic nezkazíte. A tělo vám jen poděkuje. Například mrkev je bohatá na karoten, ředkvičky obsahují éterické oleje pozitivní pro funkci střev, kedlubna je vitaminovou bombou, osvěží i papriky, které jsou bohaté na vitamin C a E.
Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.