Když prší, bolí klouby... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Když prší, bolí klouby...

Když zaprší, bolí klouby i francouzskou hereckou megastar Jeana-Paula Belmonda.
Když zaprší, bolí klouby i francouzskou hereckou megastar Jeana-Paula Belmonda.

PRAHA/LONDÝN – Většina babiček si stěžuje: „Když prší, bolí klouby!“ A je tomu opravdu tak! Britští vědci totiž skutečně dokázali souvislost mezi počasím a lidským zdravím.


Vědci prokázali souvislost mezi počasím a lidským zdravím



Deštivo

Přibývání na váze:
Mizerné počasí komplikuje život zejména těm, kteří se snaží shodit přebytečná kila. Lidé s nadváhou mají totiž nižší hladinu vitaminu D, který tělo přijímá, když je vystaveno přímému slunci. Množství tohoto vitaminu ovlivňuje funkci hormonu leptinu, jenž obrazně řečeno hlásí mozku, že je žaludek plný.
E.coli:
Silný déšť (především na vesnici) zvyšuje možnost napadení smrtelným mikrobem E.coli. Bláto a trus zvířat totiž obsahuje E.coli 0157. Deštěm se může dostat do potoků, z kaluží jej mohou pozřít domácí zvířata.
Bolest jizev:
Hodně lidí, kteří dříve utrpěli zranění, pociťuje bolest jizev. Na vině je pokles tlaku. Ten může způsobit, že se tkáň začne stahovat. Kůže s jizvou není elastická a nedokáže se přizpůsobit daným podmínkám.
Předčasný porod:
Nízký tlak může způsobit komplikace i těhotným ženám. „Za špatného počasí přichází k nám do nemocnice daleko více žen, které si stěžují na prenatální komplikace, například na vysoký krevní tlak. Tyto obtíže mohou vyvolat předčasný porod,“ říká brněnská lékařka Jana Nováková.
Kliknutím zvětšeteBolest kloubů:
Špatné počasí skutečně způsobuje bolest kloubů. Neexistuje pro to zatím žádné vědecké vysvětlení, badatelé se ale domnívají, že to souvisí s poklesem tlaku v atmosféře, který nastává při změně slunečného počasí na deštivé.

Parno

Kliknutím zvětšeteSebevraždy:
Podle psychiatrického institutu zvyšuje parné počasí počet sebevražd. „Lidé většinou páchají sebevraždy opilí. Opít se je při dusném počasí daleko snazší,“ říká psychiatr Jan Wise.

Bouřka

Kliknutím zvětšeteBolest hlavy:
Změna atmosférického tlaku těsně před bouřkou může u citlivějších lidí způsobit bolest hlavy.
Astma:
Větrné počasí před bouřkou způsobuje víření pylu, který se dá snadno vdechnout do plic.

Náhlé ochlazení

Kliknutím zvětšeteBellova obrna:
Stoupá počet výskytů choroby, která paralyzuje část obličeje.
Infarkt:
Při chladném počasí se zúží tepny, což omezuje průtok krve. Srdce se více namáhá, k udržení tepla v těle je totiž potřeba více kyslíku. To může u náchylnějších a starších lidí vést k infarktu.
Chřipka a nachlazení:
Ochlazení nosu vlivem chladného počasí zpomaluje činnost buněk, které chrání tělo před infekcí.

Větrno

Kliknutím zvětšeteStres:
Při větrném počasí reaguje tělo jakoby pod tlakem, spouští obranné reflexy, srdce bije rychleji a zvyšuje se i hladina emocí.
Migréna:
Prudký vítr může spustit migrénu. Vítr má vliv na hypothalamus (část mozku, která je umístěna mezi ušima a kontroluje funkce těla). To může vést ke stažení nebo natečení krevních cév v hlavě.


Autor: (šum)
Foto ČTK, Profimedia.cz, ara

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.