Seriál Nedělního Aha! - Díl I.: 1918 – 1938 - První řidičáky? S ženami se nepočítalo! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Seriál Nedělního Aha! - Díl I.: 1918 – 1938 - První řidičáky? S ženami se nepočítalo!

Na dopisních schránkách žádná velká změna viditelná není.
Na dopisních schránkách žádná velká změna viditelná není.

Už za pár týdnů, přesněji 28. října, oslavíme 90 let od založení naší republiky. A právě k těmto oslavám směřuje speciál Nedělního Aha!, který mapuje život v naší zemi od jejích prvních krůčků v roce 1918 až do dneška.

V každém ze čtyř dílů našeho seriálu se zaměříme na jedno období československé a později české historie a postupně si společně projdeme největší zajímavosti a zvláštnosti naší historie. První díl se věnuje letům 1918 až 1938, tedy období takzvané první republiky...

1918

  • Ke jménu vždy povolání
    Na dopisních schránkách žádná velká změna viditelná není. Co také vymýšlet na plechových krabicích s dírami pro vhazování dopisů. Zajímavostí byl zvyk psát pod jména i povolání obyvatel domu.
  • Kliknutím zvětšeteUniformy Rakouska-Uherska
    Československá republika po svém vzniku v roce 1918 převzala uniformy i strukturu rakouskouherského četnictva. Uniformy byly šedozelené a hierarchie i hodnosti byly vojenského stylu.

1928

  • Kliknutím zvětšeteKoňská pošta
    Na poštovním voze z roku 1928 jsou rozdíly od dnešních dopravních prostředků pošty na první pohled jasné. Koňmi tažený vůz plný dopisů a balíků byl k vidění na československých silnicích ještě těsně před válkou.

1932

  • Kliknutím zvětšeteNádrže na benzin
    Dnes se pohonné hmoty skladují v důmyslných podzemních nádržích s několika bezpečnostními pojistkami. V roce 1932 bylo všechno jinak. Obrovská nádrž plná benzinu byla z hlediska dnešních bezpečnostních předpisů časovaná bomba.

1934

  • Kliknutím zvětšeteŘidičák jen pro muže
    Řidičský průkaz dnes vlastní prakticky každý. Za první republiky to bylo vzhledem k počtu aut samozřejmě úplně jinak. Řidičák byl spíše výjimkou. Zajímavé je, že formulář, na kterém byl tzv. vůdčí list vyplněn, počítal od začátku s tím, že ženy řídit nebudou. Všechna tehdy tištěná oslovení jsou pouze pan. Pokud chtěla řídit žena, musela všechny pány jednoduše vyškrtat a napsat vlastní rukou slečna nebo paní.

1935

  • Kliknutím zvětšetePředválečná škodovka
    Legendární Škoda Rapid vyráběná v letech 1935-1938 byla jedno z nejoblíbenějších aut prvorepublikové smetánky. V každé filmové komedii s Oldřichem Novým projede určitě minimálně jedna.

1938

  • Kliknutím zvětšeteZlaté časy četníků
    V roce 1938 byly bezpečnostní složky na vrcholu slávy. Původní organizační struktura doznala oproti roku 1918 velkou spoustu zásadních změn. Hlavně díky vývoji techniky vzniklo několik nových specializovaných útvarů, jako
    silniční četnictvo, pátrací četnictvo atd. V roce 1938 u nás bylo přes 100 policejních úřadů.
  • Kliknutím zvětšeteNárodní kroje
    Dnes jsou lidové kroje výsadou pamětníků nebo nadšenců snažících se udržet zvyky předků. V předválečném období ovšem bylo na vesnicích chození ve starých lidových krojích naprosto normální a běžné. Tohle se nosilo v roce 1938.

Autor: (mik)
Foto: Jan Kramář a Martin Jahoda, Česká pošta, s.p., Poštovní muzeum, Mária Rušinová, archiv Muzea policie ČR, Profimedia.cz, ara

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.