Unikátní výstava hraček - Takhle si hrály naše prababičky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Unikátní výstava hraček - Takhle si hrály naše prababičky!

Malovaný dřevěný houpací koník patří k nejstarším ex-ponátům. Pochází z poslední čtvrtiny 19. století. Houpací koně milovaly i děti boháčů, jejich koníci ale většinou měli hřívu z pravých koňských žíní.
Malovaný dřevěný houpací koník patří k nejstarším ex-ponátům. Pochází z poslední čtvrtiny 19. století. Houpací koně milovaly i děti boháčů, jejich koníci ale většinou měli hřívu z pravých koňských žíní. (Aha! – Mária Rušinová)

PRAHA – Nejoblíbenější panenka herečky Báry Štěpánové, plyšový medvídek spisovatele Oty Pavla nebo panáček ze sušených švestek. Nejen tyto kuriozity, ale i neuvěřitelných 800 dalších hraček je k vidění až do 8. února na výstavě »Lidové hračky v českých zemích« ve Středočeském muzeu v Roztokách u Prahy.

Nejoblíbenější panenka herečky Báry Štěpánové, plyšový medvídek spisovatele Oty Pavla nebo panáček ze sušených švestek. Nejen tyto kuriozity, ale i neuvěřitelných 800 dalších hraček je k vidění až do 8. února na výstavě »Lidové hračky v českých zemích« ve Středočeském muzeu v Roztokách u Prahy.

Pamatujete? I tohle frčelo...
  • 1910 - Dětská divadélka s vyřezávanými loutkami
    Šikovní dědové je vnoučatům vyráběli doma na koleni. Figurky byly barevné, především na motivy pohádkových postav. Dokázaly zabavit na dlouhé hodiny.
    A dále: houpací koně
  • 1920 - Cínoví vojáčci
    Byli poměrně levní, lidé si je odlévali i doma. Vášniví sběratelé měli vojáčků i několik stovek a vyhrávali s nimi každou bitvu. Kořist v podobě dalších fi gurek jim samozřejmě zůstala.
    A dále: brusle
  • 1930 - Pokoje pro panenky
    Pokojíky měly jen velmi strohé vybavení, hračkám chyběla řada detailů. Většina panenek neměla vlasy, dětem to však vůbec nevadilo. Poměrně velké pokoje byly vybavené miniaturním nábytkem typickým pro třicátá léta. Prodávaly se i různé variace – například kuchyně.
    A dále: jojo
  • 1940 - Červená jablíčka
    Ve válečném období muselo dětem stačit málo. Místo dárků se tak dávaly ořechy, sušené ovoce a hlavně jablka s mašlí. Po rozkrojení se hledala »hvězda«, což mělo znamenat, že už bude lépe.
    A dále: ořechy, sušené ovoce
  • 1950 - Stavebnice Merkur
    Česká stavebnice, ze které bylo možné sestavit různé modely, silniční i kolejová vozidla, jeřáby a jiné konstrukce. Základem stavebnice jsou pásy různých tvarů a délek z lakovaného plechu se sítí předvrtaných otvorů. Tyto dílky se spojují šroubky a matičkami.
    A dále: puška špuntovka
  • 1960 - Čurací panenky
    Panenky různých velikostí uměly při položení na záda zavřít oči, počurávaly se a některé z nich uměly vydávat i zvuky. Každá holčička musela mít i pořádný kočár.
    A dále: souprava Mladý technik, autodráha
  • 1970 - Vláčky
    Z vláčků různých velikostí si kluci stavěli obrovské modely kolejišť. Vláčky pocházely především z NDR, na svou dobu byly dost drahé. Nedílnou součástí železničního světa byl i další hit – železná autíčka, tzv. angličáci.
    A dále: igráčci, Rubikova kostka
  • 1980 - Mončičáci
    Mončičák je druhově neurčitelné plyšové zvířátko. Má dětský obličej s velkými očima a velkýma ušima. Kolem roku 1985 to byla v ČSSR velmi oblíbená hračka. Původem pocházela z Japonska.
    A dále: digitální hry, céčka, plastová tatrovka na písek
  • 1990 - Mazlíček Tamagoči
    Kapesní elektronická hračka. Představuje domácího mazlíčka, o kterého musí majitel pečovat a starat se, aby byl šťastný. Osobnost hračky se v závislosti na poskytované péči postupně vyvíjí.
    A dále: panenka Barbie
  • 2000 - Pokémoni
    Japonská videohra, později doprovázená stejnojmenným animovaným seriálem a sběratelskou karetní hrou. Pokémoni jsou podivné postavičky, které proti sobě bojují a vyvíjejí se. V hračkářstvích se prodávaly celé arény pro plastové bojovníky.
    A dále: slizomety, mluvicí a chodicí panenky, PlayStation, mp3 přehrávače
  • 2008 - Hit letošních Vánoc
    Světovým trhákem má být návrat Rubikovy kostky, český vánoční trh má ale ovládnout elektronické dinosauří miminko Pleo! Zcela prý nahradí domácího mazlíčka (projevuje emoce, reaguje na prostředí, komunikuje s vámi) a je určen pro děti od 10 let. Cena? 9995 Kč...
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.