Češi: Kdy mají první sex? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Češi: Kdy mají první sex?

Češi začínají se svým sexuálním životem čím dál později. Podle odborníků má tento jev na svědomí dnešní otevřený přístup k sexualitě a sexuální výchova na školách.
Češi začínají se svým sexuálním životem čím dál později. Podle odborníků má tento jev na svědomí dnešní otevřený přístup k sexualitě a sexuální výchova na školách. (Aha! – Martin Pekárek)

PRAHA – Češi mají první sex mnohem později než před sedmnácti lety! Ještě v roce 1991 uváděly statistiky, že první sexuální zkušenost máme v 15,5 letech. Podle současných průzkumů se ale poprvé milujeme až mezi 17,5. až 18. rokem!

1991: 15,5 roku
2008: 17,5 roku

Češi mají první sex mnohem později než před sedmnácti lety! Ještě v roce 1991 uváděly statistiky, že první sexuální zkušenost máme v 15,5 letech. Podle současných průzkumů se ale poprvé milujeme až mezi 17,5. až 18. rokem! A chlapci s ním začínají později než dívky. Průšvih ale je, že jen 50 procent mladých lidí použije při prvním sexu antikoncepci!

Rozčilují vás časopisy s erotickou tematikou vystavené na stáncích, vtipy o sexu v rádiu a milostné scény v televizi? Možná byste je neměli považovat za tak velké zlo. Otevřený přístup k sexualitě a samozřejmě sexuální výchova doma a na školách způsobily, že věk, kdy se Češi poprvé milují, vzrostl.

„Sexuální revoluce je vlastně kontrarevoluce. Mladí lidé se v posledních letech chovají zodpovědněji. Mají méně partnerů a s intimním životem nezačínají dříve než v minulosti, spíše naopak,“ potvrzuje sexuolog Radim Uzel.

Lékaři provádějí méně potratů, klesá počet nechtěných těhotenství i sexuálně přenosných nemocí. Přesto se Češi ani zdaleka nechovají tak, jak by sexuologové a gynekologové chtěli. Polovina mladých lidí třeba při prvním sexu nepoužije žádnou antikoncepci! V roce 1990, kdy účinnou antikoncepci mělo minimum žen, končila potratem celá polovina těhotenství. „Od té doby počet umělých přerušení těhotenství v Česku díky širšímu využití antikoncepce jednoznačně klesá. Pořád je ale počet 25 000 potratů ročně vysoký,“ říká Zuzana Prouzová, ředitelka Společnosti pro plánování rodiny a sexuální výchovu.

To, že prolomíme tabu a o sexu s dětmi mluvíme, má i další plus.
Dlouhodobé studie totiž ukazují, že sexuální násilníci a devianti vyrůstají ve velké většině v puritánských rodinách, ve kterých o sexu nesměla padnout ani zmínka.

Více informací naleznete v dnešním tištěném vydaní deníku Aha!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.