Potraviny, které jsou pro psy jed! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Potraviny, které jsou pro psy jed!

I pejskům můžete dopřát dort. První pražská pekárna vyrábí dorty z veterinářem schválených surovin (celozrnná mouka, přírodní sýr...)
I pejskům můžete dopřát dort. První pražská pekárna vyrábí dorty z veterinářem schválených surovin (celozrnná mouka, přírodní sýr...)

PRAHA – Rozhodně neplatí, že co je dobré pro mě, je dobré i pro mého psa. Svými oblíbenými jídly můžeme psovi dost ublížit, v nejhorších případech ho i zabít. Aha! vám poradí, čemu se určitě v psím jídelníčku vyhněte.



Tohle je může zabít: Česnek, cibule, čokoláda…


Hroznové víno

Kliknutím zvětšeteVětší množství hroznového vína může vést k poškození ledvin. Jedovaté jsou především rozinky, které obsahují v koncentrovaném množství látku ochratoxin A, která je pro čtyřnožce jedovatá.

Syrové vepřové maso

Kliknutím zvětšeteMůže u zvířat vyvolat tzv. Aujezskyho chorobu (nepravá vzteklina) – postihuje nervovou soustavu, může být smrtelná. Typickými příznaky jsou ochrnutí, křeče a agresivní chování.

Syrová vejce

Kliknutím zvětšeteI pro psy mohou být škodlivé zárodky salmonely nebo viry obsažené ve vejci. Navíc syrová vejce na sebe vážou vitamin biotin, a mohou tak vyvolat těžká poškození kůže.

Mléko

Kliknutím zvětšetePsi neumějí odbourávat v mléku obsažený mléčný cukr (laktózu), což u nich způsobuje průjmovitá onemocnění.

Čokoláda

Kliknutím zvětšetePro lidi pochoutka, ale psům škodí. Platí, že čím tmavší čokoláda, tím je pro psa jedovatější. Problémovou látkou je tu theobromin, který způsobuje u psů křeče a zvracení.

Syrové rybí maso

Kliknutím zvětšeteObsahuje thiaminázu, enzym, který u psů narušuje vitamin B1. Napadá centrální nervovou soustavu a může zapříčinit poruchy v chování.

Česnek a cibule

Kliknutím zvětšeteMohou vést k chudokrevnosti a otravě. Hlízy totiž obsahují látku, která narušuje krevní destičky psů. Zničené buňky mohou ucpat ledvinové kanálky.

Avokádo

Kliknutím zvětšeteUrčité druhy avokáda obsahují látku persin. U psů může způsobovat těžké dýchací potíže a poškodit srdce.

Chcete flirtovat? Opatřete si psa!

Kliknutím zvětšeteBERLÍN – Podle ankety jedné internetové seznamky mají majitelé psů mnohem větší šanci na flirt než ti, kteří psa nemají. Samozřejmě to ale neplatí pro všechny rasy. Nejoblíbenější jsou u protějšků majitelé labradorů a zlatých retrívrů – 71 %. Každý druhý rád flirtuje s majitelem dalmatina nebo ovčáckého psa. Naopak vůbec netáhnou páníčkové pitbulů, rotvajlerů nebo bulteriérů. Neúspěšní jsou i majitelé mopsů – atraktivními je shledává jen 13 % účastníků ankety.



Autor: (muf)
Foto pro Aha! – Canis 5P

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.