Města, která dokážou plout oceánem | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Města, která dokážou plout oceánem

● Plovoucí město je hotovo. Na horní »palubě« jsou parky, promenády a samozřejmě i solární panely dodávající městu energii, nechybí koupaliště a další místa, kde mohou obyvatelé trávit svůj volný čas.
● Plovoucí město je hotovo. Na horní »palubě« jsou parky, promenády a samozřejmě i solární panely dodávající městu energii, nechybí koupaliště a další místa, kde mohou obyvatelé trávit svůj volný čas.

Seriózní vědecké výzkumy už několik let hovoří o tom, že v důsledku globálního oteplování, tání ledovců a dalších klimatických změn brzy stoupnou hladiny světových oceánů a spousta míst, po kterých nyní chodí lidé, bude zatopena.


Podle architekta Vincenta Callebauta (32) pohltí časem Zemi voda, navrhl proto...

Jak ale potom přežije lidská civilizace? Narostou nám snad žábry a ploutve? To těžko. Řešením by mohla být fantastická plovoucí města, jak je navrhl belgický architekt Vincent Callebaut (32). Přestože na první pohled vypadají jako ze sci-fi filmu, jejich realizace není rozhodně nemožná. To potvrdily i přední kapacity z celého světa.

Plovoucí město v číslech

Název města – Lilypad (podle vodní lilie Viktorie královské)
Celková plocha – 500 000 m²
Počet obyvatel – 50 000
Kliknutím zvětšeteEnergie – solární (slunce), hydraulická (vodní elektrárny), větrná, termální (tepelná), přílivová a odlivová (využívá pravidelné mořské cykly), osmotická (využívá rozdílné fyzikální vlastnosti sladké a slané vody), biomasa (hmota organického původu).

Co se stane, když...

...voda oceánů stoupne o 50 cm – Nizozemsko přijde o 6 % území, Bangladéš o 18 %, ostrovy Majuro v Tichomoří o 80 %. Celkově asi 50 milionů lidí nebude mít kde žít.
...voda oceánů stoupne o 2 m – znamená to konec přímořských států, jako jsou Vietnam, Bangladéš, Egypt, měst jako New York, Miami, Kalkata, Djakarta, Šanghai nebo Bombaj. Tohle všechno způsobí nevratné poškození ekosystémů a vyhubení mnoha živočišných i rostlinných druhů.

Kliknutím zvětšeteDůležité části plovoucího města se nacházejí pod mořskou hladinou. Základem je sladkovodní laguna uprostřed, do které je přiváděna odsolená mořská voda a dešťová voda. Díky tomu mohou nad hladinou žít lidé, rostliny i zvířata. Voda má navíc velmi důležitou úlohu při stabilizaci města. Bez laguny uprostřed by neustále hrozilo převrácení nebo minimálně pořádná mořská nemoc pro všechny obyvatele.


Autor: (mik)
Foto Vincent Callebaut

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.