Černý týden letecké dopravy: 5 dnů, 4 nehody, 242 mrtvých! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Černý týden letecké dopravy: 5 dnů, 4 nehody, 242 mrtvých!

Zatím poslední velké letecké neštěstí se odehrálo v Kyrgyzstánu. Záchranáři se marně snažili z trosek vyprostit někoho živého.
Zatím poslední velké letecké neštěstí se odehrálo v Kyrgyzstánu. Záchranáři se marně snažili z trosek vyprostit někoho živého.

Ve středu 20. srpna se na madridském letišti Barajas stala vážná nehoda dopravního letadla plného cestujících, které směřovalo do Las Palmas na Kanárských ostrovech. Na palubě bylo 179 lidí, 154 z nich nalezlo smrt v plamenech poté, co se letoun krátce po startu zřítil.


Start a přistání – pro letadlo krizové chvíle

Pozůstalým obětí ještě nestačily zaschnout slzy a už se stala další letecká tragédie. V neděli 24. srpna v kyrgyzském hlavním městě Biškeku zemřelo při havárii jiného letounu 68 lidí! Tím ale nebyl účet děsivého týdne uzavřen. V pátek 22. srpna a v neděli 24. srpna se totiž staly další dvě nehody – jedna v Guatemale a druhá v USA. Zemřelo při nich 20 lidí. Je to jen náhoda?

Ohnivé peklo v Madridu

Letadlo typu McDonnel Douglas MD-82, tedy starší typ, který se už nevyrábí, měl na palubě 179 lidí. První předpokládaný start stroje nízkonákladové společnosti Spanair byl odložen kvůli technickým problémům. Dokonce prý bylo pasažérům řečeno, že na Kanárské ostrovy poletí jiným letadlem. Když bylo jasné, že žádné jiné letadlo nebude, někteří cestující prý chtěli vystoupit, což jim ale posádka neumožnila. Přestože bylo jasné, že letoun není v dokonalém technickém stavu, pokusil se pilot o start. Letoun se ovšem zřejmě vůbec neodlepil od země, přejel v obrovské rychlosti konec ranveje, a roztříštil se o terén na konci letiště. Podle jiných informací vyletěl do výšky 50 metrů a potom se zřítil. Trosky stroje byly poházeny kilometry daleko, těla obětí byla podle záchranářů tak ohořelá a rozpálená, že se jich nedalo dotknout! Svým rozsahem je tato tragédie největší leteckou katastrofou ve Španělsku od roku 1981, kdy se v Madridu zřítil kolumbijský Boeing 747 a zahynulo 181 lidí.

Tragédie v Kyrgyzstánu

Přesně před týdnem, v neděli 24. srpna, čtvrtý den po madridské tragédii, odstartoval z letiště v hlavním městě Kyrgyzstánu letoun Boeing 737 společnosti Itek Air. Jeho cílovou stanicí byl Írán. O deset minut později pilot hlásí na letiště technické problémy a otáčí stroj zpět do Biškeku. O jaké technické problémy se jednalo, není jasné. Podle jedné verze vynechával motor, podle jiné šlo o chybu palubního počítače. V každém případě tyto technické problémy zapříčinily o několik minut později pád letadla a smrt 68 lidí. Spekulovalo se i o teroristickém činu, ten byl ale podle vyšetřovatelů jednoznačně vyvrácen.

Deset mrtvých v Utahu

Tragický byl i pátek 22. srpna. V americkém státě Utah, poblíž města Moad, se totiž kvůli technickým problémům zřítilo dvoumotorové malé letadlo Beech King Air A100. Těsně po startu začal mít pilot problémy s řízením a pokusil se nouzově přistát na nedalekém poli. Přistání se nezdařilo, letadlo začalo hořet a při neštěstí zahynulo všech deset lidí na palubě.

Plakala i Guatemala

Naprosto stejný průběh jako americká katastrofa měla i havárie letounu Cessna 208B Grand Caravan poblíž města Cabaňas na východě středoamerické Guatemaly. Pilot měl problémy s motorem, pokusil se nouzově přistát, letadlo ovšem začalo hořet. V jeho troskách uhořelo 10 lidí, 4 přežili a s těžkými popáleninami bojují v nemocnici o život.

Největší katastrofy světa

27. 3. 1977 se na letišti Los Rodeos na Kanárských ostrovech srazila dvě letadla vinou jednoho z pilotů.
Počet mrtvých: 582

12. 8. 1985 se vinou špatně namontované součástky zřítil letoun japonských aerolinií u hory Osutaka.
Počet mrtvých: 520

12. 11. 1996 se nad Novým Dillí v Indii ve výšce 4200 metrů srazil letoun saúdskoarabských aerolinií s kazašským dopravním letadlem.
Počet mrtvých: 35

13. 3. 1974 se nad Paříží utrhly nákladové dveře letadlu tureckých aerolinií.
Počet mrtvých: 346

19. 8. 1980 vypukl na palubě letadla saúdskoarabských aerolinií požár vinou jednoho z cestujících. Letadlo přistává, před příjezdem záchranářů ovšem v kabině uhoří všichni cestující.
Počet obětí: 301

Největší letecké katastrofy v Československu

30. 10. 1975 – při pádu letounu DC-9 jugoslávské letecké společnosti Inex-Adria Aviopromet v pražském Suchdole zahynulo 77 lidí. 43 lidí utrpělo zranění. Většinou se jednalo o rekreanty vracející se z dovolené u Jadranu.

8. 11. 1948 – zmizelo při letu z Paříže do Londýna letadlo přepravující šest československých hokejových reprezentantů. Nalezeno bylo pouze tělo pilota, a to mnoho dnů po zmizení.

19. 2. 1973 – při přistání na pražském ruzyňském letišti se vzňal stroj TU 154 sovětského Aeroflotu. V troskách uhořelo 66 lidí, včetně několika členů doprovodného orchestru zpěvačky Evy Pilarové.

Letadlo, vlak, autobus, auto... Kam si sednout, abyste přežili?


Autor: (mik)

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.