Ani to netušíme, ale všichni jsme miliardáři! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Ani to netušíme, ale všichni jsme miliardáři!

Naše modrá planeta: uvnitř, v zemském jádře, jsou miliony tun rozžhaveného zlata! Dosud objevené zlato se na povrch Země dostalo zřejmě při sopečných explozích.
Naše modrá planeta: uvnitř, v zemském jádře, jsou miliony tun rozžhaveného zlata! Dosud objevené zlato se na povrch Země dostalo zřejmě při sopečných explozích.

LONDÝN – Senzační objev: my všichni jsme úžasně bohatí! Doslova šlapeme po zlatě! Australští vědci z univerzity v Sydney totiž objevili, že v zemském jádře leží obří zásoba zlata. Je ho takové množství, že by stačilo na pozlacení celé naší planety půlmetrovou vrstvou!

Před 4,5 miliardami let tvořily Zemi jen mraky prachu, jejichž nejjemnější částečky se nabalovaly do velkých kusů. Shluky velké jako pěst se srážely a spojovaly. Až se postupně «»slepily« do podoby naší planety, jak ji známe dnes. Některé osamocené kousky se ale ve vesmíru dosud pohybují – říkáme jim meteority a asteroidy. V nich jsou rovnoměrně zastoupeny čtyři prvky (železo, zlato, kyslík, uhlík).

Logicky by tedy měly být tyhle prvky rovnoměrně zastoupeny i na Zemi. Jenže nejsou! Krátce před svým vznikem byla totiž Země jen jedna velká rozžhavená koule, horniny a kovy byly roztaveny. Těžké kovy klesly dolů a lehké horniny zůstaly na povrchu. Zlato, nikl a železo klesly opravdu hluboko. „Plných 99 procent všeho zlata je schováno až v zemském jádře,“ říká profesor Bernard Wood.

Škoda... K tomu zlatu se ale opravdu nikdy nedostaneme. I ten největší vrták, který je umístěn na ruském poloostrově Kola, se dostane maximálně do hloubky 12 kilometrů. Zemské jádro je ale schováno mnohem níž, v hloubce 2900 kilometrů!

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.