Rakovina: Nejčastější omyly | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Rakovina: Nejčastější omyly

U žen je nejčastější rakovina prsou. Málokdo ale ví, že hrozí i mužům!
U žen je nejčastější rakovina prsou. Málokdo ale ví, že hrozí i mužům! (Profimedia.cz)

PRAHA – Na světě onemocní rakovinou za rok až 11 milionů lidí. Zhruba osm milionů lidí ročně na tuto zákeřnou chorobu umírá. Rakovina je druhou nejčastější příčinou smrti – po nemocích srdce a krevního oběhu. Umírá na ni více lidí než na malárii, AIDS a tuberkulózu dohromady. Kolik toho ale o této smrtelné chorobě víme? Špičkoví lékaři popírají mezi lidmi nejvíce rozšířené mýty.

Mýtus 1: Ve stáří postupuje rakovina pomaleji.
Špatně! Rakovinové buňky rostou pomalu nebo rychle, ale stáří v tom nehraje žádnou roli.

Mýtus 2: Ve stáří už nemůžu dostat rakovinu.
Špatně! Je tomu bohužel právě naopak, čím je člověk starší, tím více je touto chorobou ohrožen. Průměrný věk žen, které onemocní rakovinou, je 69 let, u mužů je to 67 let.

Mýtus 3: Alkohol nezpůsobuje rakovinu.
Špatně! Alkohol je výrazný rizikový faktor u rakoviny jater, slinivky břišní, jícnu, ústní dutiny či tlustého střeva. U žen může nadměrná konzumace alkoholu vyústit v rakovinu prsou a dělohy. Proč? Pití alkoholu způsobuje, že tělo již není schopno snižovat hladinu ženského hormonu estrogenu. Vysoká hladina tohoto hormonu zvyšuje riziko rakoviny, a to dokonce i u mužů. Kombinace alkoholu a cigaret může způsobit nejen rakovinu plic, ale u žen i dělohy.

Mýtus 4: Kdo jí málo ovoce, je více ohrožen rakovinou.
Špatně! Blahodárný účinek ovoce a zeleniny se velmi přeceňuje. Pravdou ale je, že člověk, který dbá na správnou výživu, se také více stará o své zdraví. Např. riziko rakoviny výrazně zvyšuje nadváha.

Mýtus 5: Rakovinu způsobují stres a znečištěné ovzduší.
Špatně! Podle expertů není stres rizikovým faktorem. Znečištěné ovzduší způsobuje spíše astma a chronická onemocnění plic.

Mýtus 6: Operací a ozařováním se rakovina může rozšířit.
Špatně! Rentgenové paprsky mohou nádor zmenšit, což zvyšuje šanci lékaře tumor jednodušším způsobem odstranit.

Mýtus 7: Na bolest, kterou způsobuje rakovina, nezabírají prášky.
Špatně! Moderní léky proti bolesti jsou natolik účinné, že mohou pacientovi výrazně pomoci. Léky se dělí na lehčí (aspirin, ibuprofen), které se používají např. při bolestech hlavy, a tzv. morfiové preparáty, určené na léčbu chronické bolesti (např. zad, po těžkých úrazech, operacích či bolest způsobenou nádorem).

Mýtus 8: Multivitaminové tablety chrání před rakovinou.
Špatně! Vitaminy C, E, betakaroten a další multivitaminové tablety nemohou snížit riziko rakoviny. Beta karoten může riziko rakoviny naopak zvýšit!

Mýtus 9: Rakovina se nedá léčit.
Špatně! Při včasném odhalení onemocnění existuje velká naděje na její vyléčení. To platí zejména o rakovině prsu, dělohy, střev a zhoubných nádorech na kůži (melanomech). Uvádí se, že až 80 procent zhoubných nádorů je při včasném odhalení vyléčitelných!

Rakovina: 7 nejrizikovějších faktorů

  1. Kouření
  2. Alkohol
  3. UV záření
  4. Špatná výživa
  5. Nedostatek pohybu
  6. Nadváha Genetické dispozice

Jak vlastně rakovina vzniká?

Naše tělo se skládá z buněk, které se neustále obměňují. Pokud dojde k jejich poškození, vznikají buňky nové s nesprávnými dědičnými informacemi. Tyto buňky se mohou osamostatnit a vyvolat rakovinu.

30.8.2008

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.