UPÍŘI: OPRAVDU JEN MÝTUS? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

UPÍŘI: OPRAVDU JEN MÝTUS?

Sexy kráska? Omyl! Krvelačná upírka!
Sexy kráska? Omyl! Krvelačná upírka!

Praha – Upíři děsí lidské pokolení už stovky let. Noční bytosti sající krev se však literárním a filmovým upírům příliš nepodobaly. Existují skutečně, nebo se jedná jen o babské povídačky?

Vědci prokázali, že »potomci« Draculy skutečně žijí!

Upíři děsí lidské pokolení už stovky let. Noční bytosti sající krev se však literárním a filmovým upírům příliš nepodobaly. Existují skutečně, nebo se jedná jen o babské povídačky?

V lidové mytologii byl upír nemrtvá bytost, která v noci opouští hrob a saje krev lidem. Dlouhé špičáky, mrtvolně bledá a propadlá tvář, nadlidské schopnosti, zarudlé bělmo a rubáš – tak vypadal upír v očích našich předků. My ho dnes známe jako elegantního Draculu či sexy Blada z legendární filmové trilogie.

Způsoby obrany však zůstávají stejné. Před útokem krvelačného vampýra prý ochrání česnek, svěcená voda a krucifix. Pokud v kraji řádil upír, přistupovalo se i k drastickým opatřením. Upírovi bylo probodnuto srdce nebo hlava dřevěným kolíkem, spáleno srdce, hlava uťata.
Nejslavnějším upírem všech dob byl transylvánský šlechtic Vlad Bela Denzso Dracula (Vlad Tepes). Jeho vláda byla krutá, poddaní mu připisovali nadlidské schopnosti a pakt s ďáblem, považovali ho za upíra a krvelačné monstrum. Jeho pověst navíc žije dál, protože jeho hrob byl nalezen prázdný a jeho tělo se nikdy nenašlo! Z upírství byla podezřívána i čachtická paní Alžběta Báthoryová.

Konkrétní zprávy o upírech se objevují i Čechách. V Ivančicích na Brněnsku prý řádil upír na počátku 17. století. Tvrdilo se, že jeden ze zesnulých měšťanů vstával v noci z hrobu a zabíjel lidi. Kat vykopal jeho tělo z hrobu a rozsekal je na kusy. Najednou začala z nebožtíkových úst tryskat krev a byl z nich vytažen závoj, který údajně vzal své nebožce ženě, ležící vedle něj v hrobě.

Také dnes existují lidé, kteří se považují za upíry. Pijí lidskou krev (většinou od dobrovolných dárců), žijí převážně v noci a přebírají další znaky filmových nebo literárních upírů. Známý byl případ amerického pracovníka transfuzní stanice, který ukradl desítky litrů krve pro vlastní potřebu. Známý masový vrah Američan Theodor Robert Bundy se sám prohlásil za upíra, protože mu vraždy a pití krve obětí dodávaly energii.

»Potomky« hraběte Draculy se nakonec začala zabývat i věda a vampýrismu dala i jméno – porfýrie. Jedná se o vzácnou metabolickou poruchu krve, která způsobuje obrovskou citlivost na sluneční světlo. Kůže nemocných je mrtvolně bílá, mají červené nebo hnědočervené zuby a husté chlupy na obličeji i rukou. Nos, oči, uši, obočí i prsty můžou být výrazně znetvořené. Česnek je navíc pro lidi trpící porfýrií opravdu smrtelným nebezpečím. Nemoc se léčí transfúzí krve a vstřikováním hemu, jedné ze složek krevního barviva.

Takže v minulosti se nemocní mohli snažit léčit prokousnutím krční tepny a pitím krve svých obětí. A právě tak mohly vzniknout legendy o krvelačných nemrtvých upírech.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.