Otázky a odpovědi o bramborové pochoutce - Hrozí z nich rakovina?
PRAHA – Hranolky patří mezi nejoblíbenější přílohy! Stejně oblíbené jsou ale i u vědců z celého světa, kteří se stále snaží zjistit, nakolik je křupavá bramborová pochoutka škodlivá.
Hranolky patří mezi nejoblíbenější přílohy! Stejně oblíbené jsou ale i u vědců z celého světa, kteří se stále snaží zjistit, nakolik je křupavá bramborová pochoutka škodlivá. V úterý jsme informovali o tom, že němečtí vědci poprvé prokázali přítomnost rakovinotvorných látek. Dnes přinášíme nejdůležitější otázky a odpovědi o hranolkách…
-
Jsou hranolky karcinogenní?
Němečtí vědci prokázali v hranolkách přítomnost rakovinotvorného glycidamidu, který se uvolňuje při smažení nad 180 stupňů. Proto je lepší smažit při nižších teplotách. -
Jak připravit hranolky, aby byly zdravé?
Musíte zvolit správný druh brambor, vhodný olej, smažit krátce a při nižších teplotách. -
Jaké odrůdy brambor jsou pro přípravu hranolek nejvhodnější?
Nejlepší hranolky připravíte z odrůd s nejnižším obsahem škrobu.
Na jakém oleji smažit? Jsou hranolky z fastfoodů McDonalds a KFC škodlivé? Jaké jsou nejčastější chyby při přípravě domácích hranolek? Čtěte už zítra v tištěném vydání deníku Aha!.