Bolesti hlavy, migrény, nespavost - Může za to MĚSÍC | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Bolesti hlavy, migrény, nespavost - Může za to MĚSÍC

Ilustrační foto
Ilustrační foto (– Profimedia.cz)

PRAHA – Také vám od víkendu není zrovna nejlépe? Bolí vás hlava? Nemůžete spát a jste unavení? Máme pro vás špatnou zprávu – ještě pár dní se to nezlepší. Za vše totiž může sobotní zatmění Měsíce a citlivé jedince dozvuky tohoto výjevu ještě chvíli potrápí.

Také vám od víkendu není zrovna nejlépe? Bolí vás hlava? Nemůžete spát a jste unavení? Máme pro vás špatnou zprávu – ještě pár dní se to nezlepší. Za vše totiž může sobotní zatmění Měsíce a citlivé jedince dozvuky tohoto výjevu ještě chvíli potrápí.

V noci ze soboty na neděli padl na Měsíc v úplňku zemský stín. Pro někoho možná úžasný nebeský jev, pro citlivější z nás ale okamžik, který bychom radši vymazali. Úplněk sám o sobě totiž přináší řadu zdravotních obtíží, při zatmění je to ale stokrát horší! „Vliv zatmění je obecně astrology vnímán jako neblahá věc. Při sobotní konstalaci luny ve vodnáři s sebou přineslo ztrátu iluzí a zklamání. Obecně se při úplňku zvyšuje počet dopravních nehod, zhoršují se psychické poruchy i zdravotní stav, se zatměním je to všechno mnohem silnější,“ uvedl astrolog Jiří Kubík.

Pokud jste i vy poslední dny protrpěli s úpornými bolestmi hlavy, nemohli jste spát a pořád jste byli unavení, nejásejte! Hned se to totiž nezlepší. I když sobotní částečné zatmění Měsíce pominulo stejně rychle, jako přišlo, dozvuky se budou ještě pár dní projevovat...

Britští vědci radí: 14 zaručených tipů, jak zatočit s bolestí hlavy

Bolest hlavy dovede znepříjemnit každodenní aktivity. Tady jsou zaručené tipy britských odborníků, jak se zbavit bolesti…

  1. Pijte hodně vody
    Nízký příjem tekutin způsobuje nedostatečné okysličení buněk. Dehydratace je jedním z hlavních důvodů bolesti hlavy.
  2. Cvičte
    Venkovní sportovní aktivity, jako je jízda na kole, plavání, běh či chůze zabraňují bolesti hlavy, optimální je hýbat se 30 minut třikrát týdně.
  3. Dopřejte si ledový šok
    Kapesník namočený v ledové vodě či kostky ledu pomohou ulevit od bolesti hlavy.
  4. Zkuste akupresuru
    Proti bolesti hlavy může pomoci také masáž spánků nebo mačkání bolestivých míst.
  5. Běžte k zubaři
    Bolest hlavy může způsobovat například i zub, který roste jinak, než by měl.
  6. Zkontrolujte si cukr
    Pravidelně jezte, abyste zabránili poklesu hladiny cukru v krvi. Dopřejte si jídlo bohaté na hořčík (mandle, špenát, vejce, fíky, banány, jablka, semínka atp).
  7. Vyhněte se slunci
    Lidé, které trápí bolest hlavy, jsou citlivější na světlo. Pobyt na slunci vám proto přitíží.
  8. Zahřejte se
    Dejte si za krk nahřátý polštář, zkuste horkovzdušnou masáž fénem, pomůže i teplá koupel.
  9. Objevte aromaterapii
    Nakapejte si na čelo a spánky mátový olejíček.
  10. Zajděte k doktorovi
    Jednou z příčin pravidelné bolesti hlavy může být vychýlená krční páteř.
  11. Relaxujte
    Osvojte si cviky, které vás uvolní a zbaví stresu, zkuste zajít párkrát na jógu.
  12. Nejezte sýry
    Některé potraviny, jako například sýry, červené víno, čokoláda, vepřové maso nebo oříšky mohou spouštět bolest hlavy.
  13. Dejte si kafe
    Kofein obsažený v kávě pomáhá krevnímu oběhu. Poruchy krevního oběhu bývají častými příčinami bolesti hlavy, proto je káva velmi vhodná.
  14. Vezměte si aspirin
    Kyselina salicylová, která je v něm obsažena, tlumí bolest.
Jak na bolest hlavy? Pijte čaj!

Vědci z americké univerzity v Provu teď přišli s převratným objevem. Čaj - lhostejno, zda zelený či černý - je ideální prevencí proti úporným bolestem hlavy. Má totiž čistící účinky. Pravidelné pití čaje vás navíc ochrání před nespavostí a nočními můrami!

Čaj také zklidňuje mysl, zesiluje pozornost a schopnost soustředění, zpomaluje stárnutí. V běžném životě nám pomůže srovnat trávení, třeba když se přejíme příliš tučnými jídly nebo nacpeme nadměrným množství sladkostí. Pravidelnou konzumací zelených čajů tělo chráníme před rakovinou a cévními chorobami.

Migréna: Nejčastější otázky a odpovědi

Jak vzniká migréna?
Postižení mají od narození rychleji pracující mozek. To způsobuje dráždění nervových buněk a přecitlivělost některých nervových okruhů. Proto jsou lidé trpící na migrény velmi výkonní. Pokud je mozek nadměrně aktivován (např. při stresu) je jejich nervový systém přetížen. Žíly v mozkových blánách se zanítí a vznikne tepající bolest hlavy.

Co migrénu nejčastěji spustí?
Stres, nepravidelnosti v denním režimu, nedostatek spánku, ale i přespání. Může to být i vynechání jídla, blikavé světlo nebo přílišná námaha.

Můžou být spouštěčem i jisté potraviny?
Ano, třeba sladké alkoholické nápoje – například červené víno, sekt. Ty mohou narušit dodávky energie do mozku a spustit tak migrénu.

Je migréna dědičná?
Vědci si to myslí, Byť dosud nebyl objeven žádný gen, který by záchvaty migrény spouštěl.

Jaký je rozdíl mezi migrénou a ostatními bolestmi hlavy?
Pro migrénu je typické, že přijde jako záchvat. Může trvat až 72 hodin, může být doprovázena nevolností, zvracením, citlivostí na hluk a světlo.

Mám s migrénou navštívit lékaře?
Pokud si myslíte, že máte příznaky migrény, nebo vás bez příčiny bolí hlava, vyhledejte lékaře. Jen ten může určit příčinu.

Co mi pomůže?
Při lehkých záchvatech migrény uleví léky, které obsahují účinné látky jako aspirin, ibuprofen a paracetamol. Hlavní léčbu by měl ale stanovit lékař.

Můžu si pomoci i bez léků?
Ano, třeba s pomocí alternativní medicíny. Někomu pomůže akupunktura a nebo homeopatické prostředky, jinému uvolňovací cviky – autogenní trénink, jóga, které redukují energetickou potřebu nervového systému. Dobré zkušenosti jsou i s tzv. biofeedbackem – na hlavu jsou upevněny senzory, které měří napětí svalů a průtok krve. Výsledky pak přenesou do počítačové grafiky. Cílem je naučit se, jak se v pravý okamžik správně vědomě uvolnit a bolesti zabránit.

Dá se poznat, že přichází migréna?
Třetina postižených to ví. Až tři dny dopředu cítí zvýšenou aktivitu, dráždivost a zvýšenou výkonnost a kreativitu nebo únavu, únavu z práce, mají i depresivní nálady.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.