Velká anketa Aha! Co Češi považují za nevěru? Vadí nám esemeska, líbání, nebo až sex? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Velká anketa Aha! Co Češi považují za nevěru? Vadí nám esemeska, líbání, nebo až sex?

Fotografie
Fotografie (internal)

PRAHA – Už jen při pouhém vyslovení slova NEVĚRA zbystří snad každý, kdo žije v manželství nebo partnerském svazku. Co nás na ní tak fascinuje, proč některé až neuvěřitelně láká a naopak jiní ji považují za nepřijatelnou?

Už jen při pouhém vyslovení slova NEVĚRA zbystří snad každý, kdo žije v manželství nebo partnerském svazku. Co nás na ní tak fascinuje, proč některé až neuvěřitelně láká a naopak jiní ji považují za nepřijatelnou? A kde je hranice nevěry, dá se za ni považovat dlouhý pohled na krásnou ženu, zaslání esemesky, dlouhé procházky s kolegou, polibek, nebo až sex?

„Většinou měříme dvojím metrem. Nevěru povolíme sobě a říkáme si: »To se toho druhého netýká.« Ale u svého partnera či partnerky o ničem podobném nechceme ani slyšet. To je přeci úplně jiná situace!“ říká o nevěře uznávaná česká psycholožka Katarína Filasová.

Jak to tedy je? Mnozí z nás by si přáli mít jasno. Dostat definici toho, co nevěra je a co není. Mít nějakou šablonu, podle níž by se jednak mohli řídit oni sami a co by taky mohli dovolit svému partnerovi či partnerce.

„Když mluvíme o nevěře, tak hovoříme o jistém ohrožení, které v určitých situacích může být naprosto zásadní. Vždyť náš partnerský vztah, který je často pilířem pro velkou oblast našeho života, se najednou otřásá v základech,“ připomíná psycholožka Filasová s tím, že si v té době klademe otázky: Má nás ten druhý ještě rád? Opustí nás? Jaká je ta/ten, s kým nás podvádí? Co jsme udělali špatně? Jsme opravdu tak hrozní?

„Otázky, které se začnou vynořovat a nezřídka způsobují, že začneme o sobě pochybovat a naše sebevědomí a sebedůvěra se blíží bodu mrazu,“ ukazuje na první chybu psycholožka Filasová. Hned dalším velmi nesprávným rozhodnutím je svěřit se se svými pochybnostmi kamarádkám či kamarádům.

„Kamarádky nám mohou radit od srdce, ale vždy ze svého úhlu pohledu, ze své zkušenosti. A to zrovna nám či našemu vztahu nemusí pasovat,“ upozorňuje psycholožka.

Jak tedy naložit s nevěrou, která se před vámi nafukuje do obrovského jediného problému? Podle odborníků zní rada velmi jednoduše: Věřte svým pocitům!

„Co považujete za nevěru vy? Připadá vám esemeska jako potenciální nebezpečí, nebo ne? Máte vy pocit, že ve vašem partnerství něco hrozí, nebo to tak necítíte? Když vypojíte své pocity a selský rozum, hrozí buď to, že svůj protějšek nařknete zbytečně, nebo přejdete nějaký velmi důležitý signál a minete tak možnost, kdy ještě lze něčemu zabránit,“ dodává psycholožka Filasová.

Kliknutím zvětšete

Velký průzkum firmy Durex - Kdo už byl nevěrný? Každý 2. muž, každá 3. žena!

Nevěra prý probouzí vášeň. Věrnost je pro mnoho párů důležitá vlastnost, jenže realita je úplně jiná. Z ankety výrobce kondomů Durex vyplynulo, že každý druhý muž a každá třetí žena už někdy byli nevěrní.

Čísla jsou zneklidňující. Stále se nám to vtírá na mysl, kdykoliv musí partner déle zůstat v práci, když překvapivě dostaneme dárek... Za vším hledáme zahnutí našeho partnera. Pokud o věrnosti svého partnera pochybujete, uklidněte se a hlavně nevyhrožujte rychlým koncem. Odborníci spíše doporučují uklidnit se a o svém podezření si klidně popovídat.

Ještě než tento krok uděláte, měli byste si něco ujasnit: Pokud vám partner zahýbá, tak proto existuje důvod. Za krach svého vztahu nesmíte klást odpovědnost na jiné. Každý pár je jako na houpačce – jednou je nahoře, jednou dole. Krize ho můžou upevnit, pokud je člověk překoná společně a pokud oba chtějí. Ptejte se proto nejdřív na podnět, proč vám je nevěrný. Neklape to v posteli? Byli jste často náladoví, zanedbávali jste se? Byli jste si až příliš jistí vaším vztahem? Popřemýšlejte o tom, co můžete změnit. Pokud si sami pro sebe definujete, kam by měl váš vztah vést dlouhodobě, pak jste připraveni pro rozhovor s partnerem. Dejte si ale pozor na přílišnou dramatičnost a obviňování druhého.

Pokud vaše přemýšlení nevede k ničemu, raději popřemýšlejte o návštěvě manželské poradny.

10 příznaků, že vám zahýbá
  1. Už týdny se u vás v posteli nic neděje? Ignoruje vaše snahy o milování? Možná jen prostě nemá náladu, možná je ale také vytížený.
  2. Malé pozornosti udržují lásku. Pokud je váš partner obecně lakomec a teď najednou vás zavaluje dárky, zbystřete pozornost. Často se využívá drobných pozorností k tomu, aby se umlčelo špatné svědomí.
  3. Zavadil váš přítel okem sotva o počítač a teď u něj tráví každou volnou chvilku? Dejte si pozor: buď po nějakém žhavém flirtu pátrá, nebo už nějaký má. Možná se ale také jen přepečlivě stará o podklady pro finanční úřad.
  4. Pořídil si nové šaty, nový parfém či nové spodní prádlo? Navštívil konečně po hromadě let holiče? Nezdá se vám to trošku podezřelé, když dosud svůj zevnějšek tak trošku zanedbával?
  5. Objevili jste ve věcech svého miláčka kondom? No pro pobavení přátel to s sebou asi nenosí. Malou útěchou může být jen to, že ačkoliv je vám nevěrný, tak myslí i na vaši ochranu.
  6. Zůstává najednou váš poklad dlouho do noci v práci? Postup v kariérním žebříčku nezní špatně, ale pokud se to ani po několika měsících neprojeví na výplatní listině, měla byste začít sondovat, co se děje.
  7. Pípá mu neustále mobilní telefon. Pokud si nenechává posílat zpravodajství, nemělo by vás neustálé pípání mobilu rušit.
  8. Od začátku máte společnou mailovou schránku a váš miláček konečně zatouží po vlastní. Zbystřete – určitě má důvod něco před vámi skrývat.
  9. Je váš partner nově něčím rozptylován? Začal používat dvojsečné řeči. Najednou mění termíny, na kterých jste se společně domluvili. Na to opravdu pozor – pokud se to stává příliš často, ihned si o tom se svým partnerem pohovořte.
  10. Žádný muž si dnes už nedovolí vrátit se domů se rtěnkou na límečku. Ale našli jste na něm cizí vlas? Cítíte z něj cizí vůni – může se to stát v důsledku sportovního zápolení. Ale je to podezřelé: najednou chybí jeho tričko, košile, co miluje? Kde jsou? Možná u cizího objektu vášně!
Co třeba nevíte o nevěře
  • Muži mají v genech zakódovanou tendenci ke střídání partnerek. Nacházejí si co nejmladší partnerky, prioritou je jejich vzhled. Ženy se zaměřují především na majetek a sociální postavení.
  • Ženy dokážou nevěru odpustit spíš než muži.
  • Nevěra prý dokáže v mozku nastartovat výrobu chemické látky dopamin, která zodpovídá za sexuální rozkoš a jejíž množství při dlouhém soužití s jedním partnerem klesá.
  • K prvním nevěrám podle odborníků dochází po třech až pěti letech vztahu.
  • Dominantní lidé snášejí nevěru nejhůř.
  • Muž začne žárlit pozdě. Tedy až poté, co zjistí, že jeho partnerka měla sexuální styk s jiným mužem. Žena žárlí dřív – když partner svým chováním začne upozorňovat, že »něco není v pořádku«.
  • Počet nevěrníků zůstává léta stejný, jen vzrostl počet odhalených záletů. Mohou za to moderní komunikační technologie – mobilní telefony a maily.
  • I sklon k polygamii může za to, že muži umírají dříve než ženy. Ukázal to výzkum se zvířaty; monogamní samci se dožili stejného věku jako samice. Ovšem střídání partnerek jejich život zkracovalo, vyčerpával je boj o samice.
  • Ve starém Římě stínali nevěrným ženám hlavu. Milenci byli zabíjeni či mrzačeni podváděnými manželi.
  • První případ, kdy ženy mohly zažalovat nevěrného muže, se datuje do roku 1810.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.