Maratonec podváděl, jel totiž tajně autem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Maratonec podváděl, jel totiž tajně autem!

 (Profimedia.cz, Repro kniha Kronika olympijských her 1896 – 1996, ARA)

Olympiáda v čínském Pekingu začíná už tento pátek. Sportovci z celého světa se sjíždějí na neuvěřitelně monstrózní akci, kterou budou přímo na místě sledovat miliony návštěvníků a prostřednictvím televizních obrazovek miliardy lidí po celém světě. Původně však měly olympijské hry zcela jinou atmosféru.

A další perličky z historie olympijských her

Sportovci za své výkony sklízeli jen ovace, o penězích si mohli nechat leda tak zdát. Rozhodčí pracovali zadarmo a poznali jste je snad jen podle buřinky na hlavě. Pojďme se podívat do olympijského pravěku! Tam se děly věci!

Do cíle ho donesli pořadatelé
V Londýně v roce 1908 při maratonském běhu doběhl na stadion jako první Ital Dorando Pietri. Na posledních desítkách metrů se ovšem pětkrát zhroutil a pořadatelé, kteří se obávali o jeho život, ho podpírali až do cílové pásky. Mimochodem, mezi pořadateli byl i literární otec Sherlocka Holmese – Sir Arthur Conan Doyle. Pietri se nakonec s pomocí chlapíků v čapkách do cíle dostal jako první, ale nakonec byl kvůli pomoci organizátorů diskvalifikován.

Já nedopoval, ale chlastal!
V Mexiku v roce 1968 se poprvé objevila diskvalifikace za doping. Švédský moderní pětibojař HansGunnar Liljenwall měl totiž při závodech příliš vysokou hladinu alkoholu v krvi.

Vyhrál zlato a zmizel
V Paříži roku 1900 získal Ray Ewry tři zlaté medaile během jednoho dne, ačkoli v mládí prodělal obrnu. Na té samé olympiádě při závodech párových dvojek požádala holandská posádka neznámého francouzského chlapce, aby kormidloval jejich loď. Zvítězili, s chlapcem se vyfotografovali, a ten vzápětí zmizel v davu. Jedná se tak zřejmě o nejmladšího vítěze v historii olympiády, jeho jméno, ani věk ovšem nikdo nezná.

Zápas trval 12 hodin
Stockholm v roce 1912 přinesl neuvěřitelné maratony v zápase řecko – římském. Finále do 82,5 kg trvalo 9 hodin a poté bylo ukončeno remízou. Semifinále do 75 kg bylo ještě o dvě hodiny delší, ovšem jeho vítěz, Estonec Martin Klein, byl po něm natolik vyčerpán, že do finále ani nenastoupil. Němec Gottfried Fuchs ve fotbalovém zápase dokázal vstřelit Rusům neuvěřitelných 10 gólů.

Ve střelbě na jelena zvítězil důchodce
Antverpy roku 1920 přinesly nejstaršího olympijského vítěze v historii. Ve střelbě na běžícího jelena zvítězil Švéd Oscar Swahn. Bylo mu 72 let.Znuděný vítězZ pařížské olympiády poslal domů střelec Pierre Coquelin de Lisle tento »suchý« telegram: Jsem olympijský vítěz. Světový rekord překonán. Přijedu v úterý odpoledne.

Nemohu soutěžit, plavou tady kachny
V Amsterdamu v roce 1924 zastavil při čtvrtfinálové rozjížďce svou loď Australan Henry Paerce, aby mohla v klidu proplout kachní rodinka. Rozjížďku nakonec stejně vyhrál a dokonce získal i zlatou medaili.

Neklepej, přijdeš o medaili!
V Los Angeles byl v roce 1932 jezdec Bertil Sändström ze Švédska diskvalifikován a byla mu odejmuta stříbrná medaile v drezuře proto, že při jízdě vydával klapavé zvuky.

Přišel o nohu, přesto vyhrál
Na nechvalně proslulé olympiádě v Berlíně v roce 1936, která byla pojata organizátory jako monstrózní propagace fašismu, získal vodní pólista Olivier Halassy z Maďarska svou třetí medaili přesto, že kvůli dopravní nehodě přišel o nohu.

Granát mi utrhl ruku, vyhraji tou druhou
Maďar Karoly Takács, vítěz mistrovství světa družstev ve střelbě z pistole z roku 1938, přišel ve válce při výbuchu granátu o pravou ruku, tedy o tu, kterou střílel. Naučil se tedy střílet levačkou a na olympiádě v roce 1948 v Londýně vybojoval zlato v rychlopalbě.

Maratonec jezdil autem
V St. Louise v roce 1904 byla poprvé odebrána zlatá medaile, protože se zjistilo, že maratonec Fred Lorz, běžel pouze prvních 12 km, potom naskočil do auta a vběhl zase až do cíle. Vítězem se tak stal Američan Thomas Hicks (na obrázku), který se pro změnucestou posiloval směsí brandy a strychninu.

Krvavé lázně v bazénu
Olympiáda v Melbourne v roce 1956 následovala těsně po tom, co sovětská armáda utopila v krvi povstání v Maďarsku. Kvůli tomu muselo být za stavu 4 – 0 předčasně ukončeno utkání ve vodním pólu mezi Maďarskem a SSSR, protože se zvrhlo v krvavou bitku, do které se zapojili kromě hráčů i funkcionáři, a dokonce i několik diváků.

Do cíle doběhl bos
Řím přinesl v roce 1960 prvního afrického olympijského vítěze tmavé pleti. Etiopan Abebe Bikila běžel maraton bos, v závěru se dokonce dokázal vyhnout šílenému italskému řidiči, který na dráhu vjel na motocyklu.

»Metráček« zvítězil
Mnichov v roce 1972, který proslul hlavně útokem palestinských teroristů na izraelskou výpravu, přinesl i nejtěžšího olympionika historie. Americký zápasník Chris Taylor vážil 186,88 kg.

Závodila identická dvojčata
Moskevská olympiáda v roce 1980 byla ve znamení bojkotu západních zemí kvůli sovětské okupaci Afghánistánu z roku 1979. Možná i proto přinesl veslařský závod dvojek nevídanou kuriozitu. Zvítězila jednovaječná dvojčata Bernd a Jörg Landvoightové z NDR. Na druhém místě skončila jiná identická dvojčata, Jurij a Nikolaj Pimenové ze SSSR.

Těžko uvěřitelné sporty
Na prvních olympiádách se soutěžilo v disciplínách, které si dnes už ani nedokážeme představit. Šplhalo se po laně na čas, oblíbené bylo také přetahování lanem nebo skoky do výšky a do dálky z místa. Úsměvně též působí fakt, že se soutěžilo v plavání přes překážky. Asi nejkurióznější ale bylo splývání na dálku. Jak to probíhalo? Závodníci se odrazili od hrany bazénu a splývali po dobu 60 sekund, nebo dokud nevynořili hlavu. V roce 1904 v americkém St. Louise »usplýval« William Dickley 19 metrů a 5 centimetrů.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.