Medúzy – nebezpečná krása! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Medúzy – nebezpečná krása!

 (Profimedia.cz)

MADRID – Už přes 500 milionů let obývají medúzy oceány. Těla kluzkých živočichů tvoří až z 99 procent voda. Ty největší medúzy mají průměr až 2 metry a váží až 200 kg. Většina z 900 známých druhů je pro člověka neškodná.

Už přes 500 milionů let obývají medúzy oceány. Těla kluzkých živočichů tvoří až z 99 procent voda. Ty největší medúzy mají průměr až 2 metry a váží až 200 kg. Většina z 900 známých druhů je pro člověka neškodná. Ale jsou i některé nebezpečné. Žahavé medúzy zraní třeba jen ve Španělsku na 10 000 lidí ročně. Na jed »australské mořské vosy« (jeden z jedovatých druhů) zemřelo za posledních 100 let už 70 osob.

Životní prostor
Nažloutlá talířovka obrovská žije hlavně v Atlantiku a v Severním moři. Řadí se k žahavým medúzám způsobujícím kopřivku. Její rozšíření si biologové spojují s globálním oteplováním, rostoucím provozem na moři a nepřítomností přirozených nepřátel – kvůli přemnožení ryb.

Superbuňky
Medúzy umějí stejně jako mnozí pravěcí tvorové to, o čem člověk jen sní: pomocí tzv. superbuněk si »opravují« utržené části těla a ty znovu dorostou. Přesto jsou medúzy smrtelné: jejich život se završí nejčastěji po zplození potomků.

Pohyb
Medúzy mohou smrštit svůj zvon a mohou se tak odrážet zpátky. Plavat přímo k oběti a zaútočit na ni většina druhů neumí. Nechávají se proto unášet proudem.

Chapadla
Až 1 metr dlouhá chapadla jsou poseta žahavými váčky naplněnými jedem. Při kontaktu vystřelí harpunovitá vlákna, která oběť rychle otupí nebo zabijí. Útok trvá jen setinu sekundy.

Žaludek
Dutý prostor, v němž medúzy tráví chapadly ulovenou kořist (převážně plankton, větší druhy však loví i ryby).

Zvon
Zvon talířovky obrovské má průměr až 50 cm. Tělo medúzy se skládá ze dvou tenkých buničitých vrstev. Nosnou vrstvou je rosolovitá hmota. Vnitřní vrstvou žaludek. Medúzy mají nervový systém, pohlavní a smyslové orgány (světlocitlivost a hmat), ale žádnou kostru ani mozek.

Zbarvení
Žahavé medúzy mohou být naprosto průhledné, ale i bledě žluté, hnědé, červené, šedé, světle modré nebo vínové. Tomu, co způsobuje jejich barevnost, se snaží vědci zatím marně přijít na kloub.

Velikost
Některé exotické obří medúzy mohou dosahovat délky až 30 metrů.

Nebezpečí pro člověka
Talířovka svítívá, která slabě svítí i v šeru, se počítá k těm pro člověka nejnebezpečnějším. Letos se masivně rozšířila ve Středozemním moři. Některé pláže musely být dokonce uzavřeny. Jako okamžitá pomoc po kontaktu s medúzou se doporučuje pěna na holení nebo ocet.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.