Sexem posedlý kanibal! Odhalená pravda »berušky«! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Sexem posedlý kanibal! Odhalená pravda »berušky«!

PRAHA - Beruška alias slunéčko sedmitečné patří mezi nejoblíbenější hmyz. Přestože se jedná o brouka, nenajde se snad nikdo, kdo by se berušky štítil. Otečkované potvůrky jsou navíc pěkně posedlé sexem. A rozhodně nejsou věrné!


Top dalších největších nevěrníků


1 Berušky jsou nesmírně promiskuitní – za rok vystřídají až třicet partnerů.
2 Vydrží se pářit až 18 hodin v kuse.
3 Partnerskému životu neholdují, radši si užívají, kde se dá.
4 Jsou vybíravé. Páří se jen se stejně otečkovaným partnerem.
5 Když je hlad, sežere beruška klidně svého milence.
6 Počet teček na krovkách neoznačuje věk, ale pouze druh slunéčka.

Purpurově červené krovky s černými puntíky budí v lidech obdiv k něčemu tak malému a drobnému. Berušky jsou oblíbené také proto, že na člověka neútočí – naopak pomáhají s likvidací škůdců, třeba mšic zahradních. Za den jich jediná beruška dokáže zlikvidovat až sto! I proto se mezi lidmi rozšířilo, že berušky přinášejí štěstí. „Existují vědecké studie, které potvrzují, že beruška žije na naší planetě už padesát milionů let, člověk přitom jen asi sto tisíc let,“ tvrdí známý entomolog Kamil Hoffmann. A dodává, že v našich zeměpisných šířkách se může vyskytovat až 69 druhů slunéčka, na celém světě pak přes čtyři tisíce.

Tečky na berušce neoznačují její stáří, ale pouze druh. Například dvoutečková, pětitečková, ale u nás je nejvíce rozšířená sedmitečková. Zajímavostí také je, že se berušky páří jen se stejně puntíkatým partnerem. Za rok jich přitom vystřídají až třicet! Sex je navíc pro berušky významnou součástí jejich života, milování u nich může trvat až 18 hodin. Kliknutím zvětšeteNa partnera se ale nevážou, žijí samotářsky. Jen při přezimování se shlukují do skupin. Zalezou v září a probudí je až paprsky jarního slunce. Beruška má i stinné vlastnosti, například když dojdou mšice, klidně sežere druha.

Červená barva krovek signalizuje predátorům, že brouk není jedlý. Další zbraní proti požrání je vypuštění hořké žluté tekutiny z kloubů na nožičkách.


Autor: (nek)
Foto ara, Profimedia.cz, Jana Myslivečková

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.